‘Santes 15’ explora les múltiples possibles mirades a la Festa Major de Mataró

Text: Redacció  // Foto: Cedida
866

L’Ateneu de Caixa Laietana va inaugurar el passat 9 de juny la mostra ‘Santes 15’ que es podrà visitar fins el proper 31 de juliol. L’exposició forma part d’un projecte audiovisual pioner que ha estat promogut per la productora mataronina Clack i l’Obra Social de Caixa Laietana per tal d’explorar les múltiples mirades possibles a la Festa Major de Les Santes.

Amb aquest objectiu, un equip format per 15 joves realitzadors i una quarantena de creatius audiovisuals, tots ells del Maresme, van enregistrar durant set dies els diversos moments i escenes tradicionals de la passada edició de la Festa Major de Les Santes. Aquestes gravacions, fruit de la seva particular mirada, han donat lloc a l’exposició que es pot veure a l’Ateneu i també a una pel·lícula que s’estrenarà el proper 22 de juliol a les 21 h al Teatre Monumental de Mataró.

Quinze curtmetratges, quinze mirades

L’exposició ‘Santes 15’ mostra mitjançant 15 pantalles els 15 punts de vista dels diferents equips de realitzadors. Els curtmetratges, de 5 minuts de durada cadascun, reuneixen des d’imatges antigues de la festa fins gravacions fetes amb un telèfon mòbil i es complementen amb una pantalla addicional on es projecten imatges que no han estat incloses als documentals. “Aquesta és una pel·lícula sobre Les Santes, una més de les 124.000 possibles pel·lícules que hi poden haver de Les Santes. Això és el millor que té la Festa Major de casa nostra: cadascú es pot muntar la seva pel·lícula. La que veieu aquí és la nostra”, ha afirmat Eloi Aymerich, promotor de Clack i director del projecte.

A més, s’ha editat un DVD que aplega els 15 documentals i que es pot adquirir en el mateix espai de l’Ateneu de Caixa Laietana, així com a la llibreria Robafaves de Mataró, a la botiga de Les Santes durant el període de Festa Major i a l’oficina d’informació turística de l’Ajuntament, al mateix edifici de La Riera, 48.

Una plataforma pels joves creadors

El projecte audiovisual ‘Santes15’ ha estat promogut per Clack i l’Obra Social de Caixa Laietana i amb el suport de m1tv, l’EUPMT i Can Xalant. La major part de l’equip de professionals són joves mataronins que han treballat sota la direcció del realitzador Eloi Aymerich (Mataró, 1982), el qual també ha produït un dels 15 curts presents a la mostra i a la pel·lícula. Aymerich, llicenciat en Comunicació Audiovisual, ha dirigit documentals per Televisió de Catalunya, Televisió de Mataró i m1tv i és professor de realització de televisió a Tecnocampus Mataró-Maresme i de narrativa audiovisual contemporània a la Universitat de Vic. Ell ha estat qui ha coordinat l’equip per tal de mostrar com al segle XXI Les Santes són, per damunt de tot, una autèntica i apassionada història humana construïda a base de petites vivències que giren al voltant de la festa, la tradició, la gastronomia, la ciutat, el mar i la calor de les tardes i nits d’estiu. Així doncs, aquesta proposta ha esdevingut una interessant plataforma per a aquests joves autors a l’hora de donar a conèixer el seu talent i la seva obra.

‘Santes 15’ compta amb autors consagrats com Lluís Josep Comerón, que ha dirigit films com L’altra cara de la lluna, La revolta dels ocells o Puzzle i que està considerat un destacat director del cinema català de la segona meitat del segle XX. També amb realitzadors professionals del documental com ara Lupe Pérez, o joves directors com Francesc Páez o Alex Manzanares, artistes visuals com Narcís Rovira o Xavier Roldan i alumnes dels darrers cursos de la universitat Tecnocampus Mataró-Maresme com Oleguer Rocafull o Maiol Díez.

La Festa de Les Santes

Les dues patrones de Mataró que donen nom a la Festa Major són santa Juliana i santa Semproniana i el seu dia és el 27 de juliol. És per això que durant la darrera setmana de juliol els mataronins i mataronines celebren nombrosos actes populars que omplen els carrers de la ciutat. Entre els més concorreguts trobem el “Desvetllament bellugós” o “L’Espetec final”, protagonistes d’alguns dels curtmetratges exposats en aquesta mostra que es podrà visitar gratuïtament fins el 31 de juliol, de dilluns a dissabte de 17.30 h a 20.30 h i diumenges i festius d’11.30 h a 13.30 h i de 18.30 h a 20.30 h a l’Ateneu Caixa Laietana.

COMPARTIR

2 COMENTARIS

  1. Con referencia al tema de Matarf3Wifi sereda una muy buena idea, dmgiaos una buena copiada ya que el ayuntamiento esta estudiando implantar tambie9n el famoso bicyng de BCN en nuestra querida ciudad, a los usuarios del transporte pfablico nos cuesta igual que si vivieramos en BCN y no les iria mal copiar tambie9n la idea wifi para estar un paso adelante sobre el acceso a la red. Ya me los veo subsituyendo la cruz de la plaza Santa Anna por una pequef1a reproduccif3n de Colf3n. XDAbandonemos nuestras operadoras!!! Unamonos a la red dels Capgrossos!!!

  2. No som majoria per culpa nortsa, ja que sempre anem amb ambigfcetats. Sempre amb por, perque8 no es molestin. Si el proce9s d’alliberament del nostre poble este0 com este0, e9s perque8 la majoria de persones que s’autodefineixen com a independentistes no s’ho acaben de creure que podem ser independents i sempre anem de vedctima.

Comments are closed.