El secret de Charlotte Salomon

Text: Valors
590
Un dels quadres de l’exposició ‘Vida? o Teatre?’

Ara fa uns anys, de la mà d’Edicions 62, va arribar a les llibreries catalanes el llibre Charlotte de David Foenkinos, una novel·la que va provocar que milers de lectors descobrissin a Charlotte Salomon, una pintora alemanya d’origen jueu que amb tan sols vint-i-sis anys va morir a Auschwitz. Per això també és coneguda com l’Anna Frank de la pintura. Però, la certesa, és que ambdues només comparteixen un final tràgic i l’oblit de la seva obra durant algunes dècades.

La vida de Charlotte Salomon va ser especialment dura i intensa. Nascuda el 1917 al si d’una culta família berlinesa, Charlotte viu una infantesa marcada per la mort de la mare, que es suïcida tirant-se des d’una finestra de casa seva. Una informació que li amaguen. Encara que a partir de l’any 1933, amb l’ascensió de Hitler al poder, la seva família és catalogada de cent per cent jueva, és acceptada excepcionalment a l’Escola Nacional de l’Acadèmia de Belles arts.

El 1938, després de la Nit dels Vidres Trencats, la situació ja és insostenible i exclosa de les esferes socials, deixa Berlín i posa rumb a Villefranche-sur-Mer, un poblet de la Provença, on l’esperen els avis, custodis d’un secret familiar: totes les dones de la família es suïciden. I per comprendre i assumir aquesta fatalitat es posa a pintar, creant una obra singular i tremendament moderna.

L’exposició sobre l’artista, ‘Vida? o Teatre?’, es pot veure al Real Monestir de Santa Maria de Pedralbes fins el 17 de febrer.

“Aquesta obra  és un intent de superar el trauma familiar, una via per sortir de la depressió i per no suïcidar-se també ella”, explica Ricard Bru, doctor en Història de l’art i comissari de l’exposició ‘Vida? o Teatre? Charlotte Salomon (Berlín 1917 – Auschwitz 1943)’. A través de 782 guaixs, 237 dels quals exposats a Barcelona, crea una obra de teatre sobre de seva vida “perquè en saber que el seu passat és fals es pregunta si fins aleshores ha viscut una vida real o un teatre”.

 

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí