Somescola.cat es presenta a Mataró

Text: Òmnium Cultural Mataró
319

La plataforma Somescola.cat es va presentar el passat dimarts 8 de novembre a Mataró en un acte organitzat per Òmnium Cultural Mataró-Maresme. A l’acte, que va tenir lloc a l’Institut Miquel Biada i que va ser presentat pel president d’Òmnium Cultural Mataró-Maresme, Antoni Pous. Hi varen intervenir: Sònia Llinàs, membre de la Junta Directiva d’Òmnium Cultural, Ricard Aymerich, en representació de la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica, i Teresa Boada, en representació de la FAPAC (Barcelona-Comarques).

Durant l’acte es varen exposar el objectius de la plataforma i es varen repassar les accions dutes a terme fins ara. Somescola.cat va néixer el desembre del 2010 arran dels atacs al model català d’immersió lingüística per part de les sentències del Tribunal Suprem. Està formada per un conjunt d’entitats cíviques, culturals i de tot l’àmbit educatiu (Òmnium Cultural, FAPAC, Centre Unesco de Catalunya, USTEC, Plataforma per la Llengua, PEN català, Federació de Moviments de Renovació Pedagògica, Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana, entre altres), que s’han organitzat per refermar el seu suport a l’escola catalana i al model de cohesió social que representa.

En les seves intervencions, els ponents van apel·lar a continuar treballant perquè el català segueixi essent la llengua vehicular a les nostres escoles. En aquest sentit, es va recordar la figura de la pedagoga i diputada catalana Marta Mata, persona clau de la renovació de l’educació pública catalana que el 1981 defensà les bases de l’actual model d’immersió lingüística. Transcorreguts 30 anys, podem afirmar que l’escola catalana ha consolidat un sistema educatiu basat en la no separació dels infants i joves per raó de llengua, que afavoreix la cohesió social i assegura el coneixement de les dues llengües oficials dels escolars catalans.

L’acte va comptar també amb la participació d’Anna Pujol, Islal el Kouriachi i Mohamed Benktib, tres joves estudiants mataronins que van volen expressar la seva opinió i compartir amb els assistents la seva experiència com a alumnes escolaritzats amb un model educatiu que, posteriorment, els ha obert les portes de la universitat o els ha permès accedir, per primera vegada, al mercat laboral.

Per finalitzar, el president d’Òmnium Cultural Mataró-Maresme, Antoni Pous, va reiterar la predisposició de l’entitat a assessorar i donar suport a tots aquells centres educatius que es puguin trobar amb conflictes derivats de l’atac a la llengua catalana que suposen les sentències del Tribunal Suprem que qüestionen el català com a llengua vehicular de l’ensenyament a Catalunya .

COMPARTIR