Tecnologia i salut al servei de la gent gran

Cristina Patón.  Directora de la Residència, Centre de Dia i Casal La Trinitat (Fundació Vella Terra)
489

Les tecnologies sempre han estat una assignatura pendent a l’àmbit de la tercera edat. Un dels efectes derivats de la pandèmia ha estat l’augment progressiu de l’ús de les tecnologies per facilitar la comunicació i millorar el benestar de la gent gran, tant a nivell particular com a centres residencials. I és clar que el seu ús ha arribat per quedar-s’hi.

La millora de la salut i l’estat emocional de les persones usuàries és un dels principals objectius a les residències, per tant, és bàsic cercar alternatives per millorar-los. En aquest sentit, les tecnologies ens han ajudat a poder comunicar les persones usuàries amb els seus familiars, a estimular-les cognitivament, a fer-les arribar, virtualment, a llocs que no s’imaginaven descobrir mai o fins i tot tornant als seus pobles per veure els canvis produïts, amb evocació d’històries de vida de què fan partícips els seus companys de nucli de convivència. Tot plegat en un conjunt d’activitats a què les persones amb gran deteriorament cognitiu reaccionen molt positivament.

D’altra banda, la tecnologia ens ajuda a millorar processos als centres, per ser més àgils, i així poder dedicar més temps d’atenció a les persones usuàries. L’enllaç amb Sanitat és també més fort que abans, gràcies a un treball conjunt que permet compartir, a través del programa informàtic d’ICS, els informes i els historials, per poder millorar l’atenció sanitària.

Actualment hi ha fets que es continuen fent igual que en pandèmia, ja que s’ha valorat i s’ha comprovat que és beneficiós per a ells i les seves famílies. Per exemple: es fan videotrucades amb aquelles famílies que, per problemes de salut no es poden desplaçar o viuen en altres comunitats o ciutats. D’aquesta manera, la relació entre ells és molt més fluida, sobretot per a les persones usuàries o familiars que, dins del seu pla d’atenció i de vida, han verbalitzat tenir més contacte amb els seus éssers estimats. En algunes ocasions, ha millorat la seva relació o ha potenciat que tinguin més visites al centre.

Encara queda molt per poder millorar l’accés a la tecnologia per part de la gent gran, però s’estan fent molts progressos a múltiples àrees que segurament facilitaran encara més el seu dia a dia. Tot i això, encara que utilitzem la tecnologia, hem d’evitar la deshumanització. El contacte físic entre persones és també vital perquè la tecnologia ens ajudi.