Torna la Festa de La Pesta d’Arenys de Mar

Text: Redacció
311

Arenys de Mar torna a ser Santa Maria d’Arenys i reviu La Pesta el 15 d’agost, una situació sanitària i social molt dramàtica que es va sofrir a mitjans del segle XVI, i que va donar lloc al vot de vila a Sant Roc. Aquesta celebració, tanmateix, ha estat reconeguda com a Festa Patrimonial d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya l’any 2021.

Cada 15 d’agost, Arenys de Mar torna a ser Santa Maria d’Arenys i reviu La Pesta, l’infern que va sofrir a mitjans del segle XVI, i que va donar lloc al vot de vila a Sant Roc. Aquesta festa va estar reconeguda com a Festa Patrimonial d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya, el 13 de juliol de 2021.

La festa de La Pesta va començar l’any 2010 per reforçar la festa de Sant Roc i actualment és un projecte consolidat. Es fa possible gràcies a la participació d’un gran nombre de vilatans i de professionals de diversos àmbits –artístics i tècnics– que col·laboren desinteressadament per fer possible que Arenys de Mar visqui i recordi els foscos dies que varen fer néixer la festa de Sant Roc.

L’espectacle de La Pesta us proposa una nova experiència immersiva que combina teatre, música, dansa i audiovisual a la plaça de la Sardana, dins el recinte del Parc de Lourdes d’Arenys de Mar. Els passis tindran lloc els dies 11, 12, 13 i 15 d’agost a les 21 hores i a les 22.30 hores. L’espectacle té una durada de 45 minuts aproximadament i s’hi explicarà com va afectar l’arribada de la malaltia contagiosa a la vila, com va reaccionar la gent del poble i les autoritats, és a dir, els motius que van portar els arenyencs de finals del segle XVI a fer el vot de vila a Sant Roc. Tot i presentar una renovació en el contingut, per mantenir l’esperit de l’espectacle de carrer i l’ambient de pesta el dia 15 d’agost, es mantindrà una mínima actuació molt conceptual. Aquesta estarà conduïda per algunes figures destacades de l’espectacle, escampant fum per diversos llocs del nucli urbà per mantenir una part de l’essència d’aquest espectacle arrelat al territori.

COMPARTIR