Trets per totes bandes (2) d’Àlex Martín i Jordi Canal

Text: Albert Calls
140

Es pot explicar la història contemporània a través de la novel·la negra? Jo crec que sí. I si hi ha algú que ho està fent amb ganes, professionalitat i amb un assaig tan atractiu com el millor relat de gènere, són l’Àlex Martín i en Jordi Canal.

I acaben de publicar un nou volum del seu caminar assagístic (segon d’aquesta sèrie), centrat en la literatura de crims, en concret a l’època contemporània de la novel·la negra i policíaca.

Vivim en el temps dels excessos. Uns altres moments en els quals desesperadament patíem per trobar llibres vells, esgrogueïts i maltractats per l’ús si volíem encavalcar lectures, són ja història. Avui en dia la globalització i els mitjans de producció i els digitals han fet que un lector tingui davant seu un devessall de possibilitats tan gran que ha de seleccionar obligatòriament, escollir, decidir, marcar-se un camí per norma si no es vol angoixar. Es pot continuar sent un lector a la deriva, però amb els perills que comporta perdre’s en el gran oceà literari d’aquest dia a dia tan abassegador.

En aquest univers de globalitats i de tenir molt més del que es pot consumir culturalment, prenen gran rellevància aquells que exerceixen des del far de punts de referència que amb la seva mirada marquen la llum a seguir als lectors, navegants, Ulisses en el seu viatge cap a l’Ítaca somniada del plaer i el vici de llegir. I de faroners o guies és el que fan els autors d’aquests llibres, el darrer amb el prefaci d’un destacat escriptor del gènere com és en Massimo Carlotto (a qui per cert vaig descobrir per prescripció de l’Àlex Martín), que ens recorda d’entrada que estem davant la literatura més llegida del món.

Contra l’assaig enrevessat i maliciós, petulant i egocèntric, el to d’aquest volum educat i que flueix, amb el qual avances pas a pas, il·lustrat i documentat sense caure mai en l’excés, que es llegeix com una novel·la negra, que orienta excepcionalment als lectors i obre portes al coneixement dels clàssics, els que la seva vàlua i el crematori del temps han convertit en clàssics, un procés selectiu i anorreador, cada cop més ràpid i a vegades forçat.

Trets per totes bandes és una eina molt necessària per poder-se ubicar en el maremàgnum de novetats sense perdre de vista els indispensables, recuperar camins que sempre ens porten a algun lloc, deixar-nos emplaçar en espais enriquidors per a la nostra vida lectora, que al cap i a la fi és el que val.

Llibres amb voluntat canònica des de la humilitat del treball ben fet, amb una mirada que ens orienta i obres d’aquelles que hem de guardar en la nostra biblioteca i de tant en tant revisar, a la recerca de nous i necessaris coneixements. Ho podem fer obrint-los a l’atzar, fins i tot així, a píndoles lectores, hi trobarem on abeurar-nos.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí