Una resposta a la crisi: les finances ètiques i solidàries

Jordi Marí de la Torre.  Director de FETS, finançament ètic i solidari
349

La cobdícia i l’especulació han estat una de les causes de l’actual crisi econòmica i social que patim. Res hauria estat possible sense la participació de la majoria d’entitats financeres que, lluny d’advertir-nos dels risc assumit, ens han animat a jugar-hi. Sembla evident que necessitem entitats financeres diferents per crear una economia diferent.

Les finances ètiques i solidàries introdueixen criteris ètics en la intermediació financera, permetent que aquelles persones que volen dirigir els seus estalvis cap a la construcció d’una realitat econòmica més sostenible, humana i justa, ho puguin fer.

Transparència, gestió democràtica i participativa, propietat col·lectiva, concepció diversa de l’ànim de lucre i orientació del finançament segons una política ètica, són les principals característiques d’una proposta necessària per a la transformació de les nostres societats, que cada vegada guanya més adeptes.

Immerses en l’onada del consum responsable, les finances ètiques i solidàries han estat l’opció de molta gent que no vol veure els seus diners relacionats amb la disbauxa especulativa dels darrers anys, amb negocis com la indústria armamentística o amb la vulneració de drets humans. Volem que els nostres diners deixin de d’utilitzar-se per allò que nosaltres mai hauríem acceptat i comencin a finançar realitats en què hi trobem un sentit.

Les finances ètiques i solidàries han esdevingut un refugi però sobretot són un instrument financer al servei de la transformació social. No hi ha res de nociu en la intermediació financera i per això les finances ètiques volen tornar a donar-hi sentit, ajudant-nos a dirigir els nostres estalvis cap al finançament de les necessitats de la cooperativa de productors d’agricultura ecològica de la nostra contrada, de l’empresa d’inserció sociolaboral que dóna una sortida als nostres veïns o de l’associació cultural del barri que ens ajuda a pensar de manera diversa amb les seves propostes.

Avui ja tenim tots els elements per bastir una altra economia. Ara ens toca consolidar les xarxes que ens ajuden a desenvolupar-los i seguir sumant cada dia més persones i col·lectius que vulguin contribuir, amb les seves pràctiques, a la construcció d’una societat més justa, humana i sostenible.

COMPARTIR