Viles Florides entrega les Flors d’Honor

Text: Viles florides  // Foto: CHOC
467

Amb 10 anys de trajectòria del projecte Viles Florides, el passat 17 de setembre es van premiar 154 municipis de Catalunya i també d’Andorra, en un acte que va fer-se a Cabrera de Mar. Al Maresme, una vintena de localitats van ser reconegudes amb les distincions.

El moviment Viles Florides, promogut per la Confederació d’Horticultura Ornamental de Catalunya (CHOC), va entregar les Flors d’Honor 2021 en un acte a Cabrera de Mar que va aplegar unes 200 persones, entre representants del moviment a tot el país, representants institucionals i del món de la jardineria i de la planta a Catalunya i Andorra. Al Maresme, una vintena de municipis van ser reconeguts amb les distincions.

Durant la gala, el passat 17 de setembre, es van premiar 154 municipis de Catalunya, i també d’Andorra, que es va incorporar el 2020 al moviment, i que han rebut el reconeixement de Viles Florides pel seu treball de transformació dels espais públics a través de l’enjardinament i la millora dels espais verds. D’altra banda, durant el transcurs de l’acte es va presentar el documental Viles Florides. 10 anys fent créixer el verd per commemorar el 10è aniversari del moviment i que fa un repàs a aquesta darrera dècada i a l’aportació que ha fet el moviment als municipis que en formen part.

Pel que fa als reconeixements, la Flor d’Or ha estat rebatejada enguany amb el nom de Flor d’Or Pere Cabot en homenatge a l’històric membre del jurat de Viles Florides mort el 2019. Aquest guardó, que premia el treball d’un municipi durant el darrer any va ser per a Mollet del Vallès. El jurat va reconèixer la seva trajectòria i l’exemple de gestió tecnològica i qualitat del verd urbà.

Mollet del Vallès és, de fet, un dels pocs municipis amb quatre Flors d’Honor que encapçalen el rànquing de puntuacions. A més de la ciutat vallesana, configuren aquest quadre d’honor Almacelles (Segrià), Bagergue (Val d’Aran), Cardedeu (Vallès Oriental), Encamp (Andorra) Figueres (Alt Empordà), Llinars del Vallès (Vallès Oriental), Lloret de Mar (Selva), Malgrat de Mar (Maresme), Olot (Garrotxa), Sant Cugat (Vallès Occidental), Sant Feliu de Llobregat (Baix Llobregat), Sant Hilari Sacalm (Selva), Vila-seca (Tarragonès) i Roses (Alt Empordà), que obté per primer cop la quarta Flor.

A més dels 15 municipis amb quatre Flors d’Honor, n’hi ha 64 més amb tres Flors d’Honor; 57 amb dues Flors d’Honor i 14 amb una Flor d’Honor. També hi ha 4 municipis –Bàscara (Alt Empordà), Sant Martí de Tous (Anoia), El Masnou (Maresme) i Soses (Segrià)– que s’han adherit al moviment en els darrers mesos i la seva valoració es farà en l’edició de 2022.

A banda de les Flors d’Honor, des de ja fa uns anys Viles Florides lliura altres premis per reconèixer accions concretes vinculades als valors fundacionals del moviment als que no només opten municipis, sinó qualsevol projecte d’enjardinament, ornamentació floral i cultura del verd urbà que, tant en l’àmbit públic com privat, són exemple a seguir.

En aquest sentit, es va atorgar el Premi a la Millor Rotonda Florida a la rotonda Canillo Sud del comú de Canillo (Andorra). D’altra banda, Vilanant (Alt Empordà) va rebre el Premi a la Participació Ciutadana.

Enguany, a més, el jurat va establir quatre noves mencions. A la Rehabilitació d’Espais Emblemàtics, que s’endú la ciutat de Reus (Baix Camp); a la Innovació Tecnològica i la Qualitat Ambiental, per a Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental); a la Biodiversitat, per a Malgrat de Mar (Maresme) i al Patrimoni Arquitectònic i Verd Urbà, que rep Castelló d’Empúries (Alt Empordà).

COMPARTIR