“Volem millorar la qualitat de vida en el context urbà mitjançant una aposta ferma pel medi ambient i la natura”

Text: Albert Calls  // Foto: CHOC
97

Parlem de la trajectòria i dels reptes de futur de Viles Florides amb la presidenta de la Confederació d’Horticultura Ornamental de Catalunya (CHOC), Mercè Martínez. L’entitat impulsa el moviment Viles Florides, una proposta que enguany ha arribat als seus 10 anys. Els municipis Viles Florides són aquells pobles i ciutats que treballen per a la millora de l’espai urbà i de la qualitat de vida dels seus habitants. Una proposta que contribueix a propiciar espais agradables i posar en valor la protecció dels espais verds, a millorar la qualitat de vida i desenvolupar les economies locals a través de l’atractiu de parcs i jardins, entre d’altres àmbits.

Quin balanç fa d’aquests 10 anys de Viles Florides?

El balanç és òbviament molt positiu. Estem molt satisfets i orgullosos de veure on som avui. Viles Florides ha esdevingut un segell de qualitat que cada vegada més pobles i ciutats de Catalunya i Andorra treballen per obtenir i, per tant, per millorar la qualitat del verd urbà dins els seus municipis. Comptem amb un conjunt de viles molt compromeses amb el moviment i un jurat que any rere any visita aquests pobles i ciutats amb una professionalitat i un afany d’assessorament enorme. Estem molt contents de com avança Viles Florides en el seu dia a dia.

Quants municipis en formen part actualment? Quines han estat les incorporacions més recents?

A dia d’avui som 158 Viles Florides: 154 catalanes i 4 andorranes. En el darrer any hem incorporat municipis sobretot a la província de Lleida que era la zona on menys presència teníem.

En clau maresmenca, quina és la participació en el projecte?

Viles Florides va néixer al Maresme i a dia d’avui és la comarca que hi suma més municipis. Podem dir que el nostre territori, bressol de la floricultura a Catalunya, va suposar el punt de partida des del que després ens hem anat extenent com una taca d’oli per tot Catalunya i ara també per Andorra.

Viles Florides és una activitat que es desenvolupa durant tot l’any?

El manteniment del verd urbà i les millores en enjardinament públic són accions que els municipis fan en tot moment. Viles Florides pretén reconèixer totes aquestes tasques més enllà del fet que la visita tècnica del jurat es produeixi un cop l’any. L’objectiu és valorar la feina que fan, i esperonar-les per seguir aportant millores en el verd urbà durant tot el cicle anual, i no només a la primavera. Una Vila Florida ho és tot l’any!

Ha assegurat que Viles Florides és un element “clau” en el replantejament de l’urbanisme dels pròxims anys. Per quins motius?
És així, nosaltres sempre n’hem estat convençuts. Ja des de fa anys apostem per pobles i ciutats més verds i menys grisos, però és que la pandèmia ens ha demostrat que necessitem les plantes, els parcs, els jardins, el verd en general. Cuidar les plantes i els jardins ens va ajudar a passar-ho una mica millor durant el confinament i en el moment en què vam poder començar a sortir de les cases, la gent buscàvem la natura. L’emergència del canvi climàtic és real i fer dels nostres pobles i ciutats zones més verdes ens pot ajudar a revertir aquesta mala tendència si és que encara hi som a temps.

Quins són els objectius de futur que es plantegen?

Viles Florides volem seguir ajudant els pobles i ciutats a impulsar i consolidar els seus espais verds urbans. I alhora, motivar-los a seguir fent accions enfocades a la gent que hi viu i també als visitants i turistes. El nostre principal objectiu és millorar la qualitat de vida de ciutadans i ciutadanes en el context urbà mitjançant una aposta ferma pel medi ambient i la natura.

COMPARTIR