11è Col·loqui Història a Debat: ‘Mataró, Història i Patrimoni’

Text: Grup d’Història del Casal de Mataró
656
Imatge del vídeo documental ‘El Castell de Burriac’, de Josep Maria Rovira.

El Grup d’Història del Casal de Mataró va impulsar aquest passat mes de novembre l’onzena edició del Col·loqui Història a Debat, de periodicitat bianual. En aquesta ocasió, amb motiu de la celebració de  l’Any europeu del patrimoni cultural, el col·loqui va centrar-se en el patrimoni de Mataró i dels seus entorns, amb el títol ‘Mataró, Història i Patrimoni’. Totes les sessions es van celebrar al Racó del Casal.

El Col·loqui va tenir un format breu però diversificat, amb dues ponències formals: el divendres 9 de novembre, a càrrec del Dr. Ramon Reixach, amb el títol ‘Alliberament feudal i naixement de l’autogovern local’; i  el dissabte dia 10, el Dr. Joan Francesc Clariana i Roig va parlar de ‘Torre Llauder. Aproximació a la Terra Sigillata alt imperial’. També va fer-se  la presentació del vídeo documental amb reconstruccions 3D ‘El castell de Burriac’, a càrrec de Josep M. Rovira, un treball únic en el seu gènere. I un col·loqui dedicat a debatre les idees i el pensament d’un mataroní d’adopció, el dosriuenc Esteve Albert i Corp, el dissabte 17 de novembre, a càrrec en aquest cas de Josep Puig Pla, Jordi Solé Camardons i Jaume Vellvehí i Altimira, amb el títol ‘Esteve Albert i Corp (1914-1995). Idees i pensament’.

D’altra banda, les sessions es van complementar amb les aportacions escrites que diversos estudiosos van fer per a la revista Felibrejada, que va presentar-se durant aquests dies. Unes aportacions que parlen des de la salvaguarda del poblat ibèric d’Ilduro, fins als tallers de vidre del Mataró modern o d’una societat marcada pels processos inquisitorials que se succeïen a Barcelona. Però també de la presència del mestre Pompeu Fabra a la ciutat, entre altres interessants contribucions.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí