22-M, la batalla pels consistoris

Text: Albert Calls  // Foto: Olga Boix
442

Eleccions 22M

Cares conegudes que es tornen a presentar i d’altres de noves, amb candidatures per a tots els gustos: des de les clàssiques fins a d’altres d’acabades de néixer, amb la constatació de la progressiva consolidació de plataformes veïnals i grups independents que també volen dir la seva en la gestió del seu consistori. Les eleccions municipals són les de més proximitat al ciutadà, les que és més fàcil conèixer les candidatures i les que tenen una interacció més directa entre els governs i el poble.

Pel que fa a la participació de les passades eleccions, l’any 2007, cal apuntar (segons dades del Consell Comarcal), que en un cens electoral de 304.942 persones, es van escollir als 30 municipis de la comarca un total de 434 regidors. En relació a les agrupacions polítiques, el PSC-PM va obtenir-ne 125 (45.159 vots, 27,59%); CiU, 148 (44.873 vots, 27,41%); ERC-AM, 59 (19.457 vots, 11,89%); PPC, 29 (16.541 vots, 10,1%); ICV-EA-EPM, 34 (13.259 vots, 8,1%); CUP, 2 (3.299 vots, 2,02%); C’s, 0 (2.888 vots, 1,76%) i altres formacions, un total de 37 (12.954 vots, 7,91%).

Fruit d’aquests resultats i pel que fa a consellers comarcals, el Partit dels Socialistes de Catalunya – Progrés Municipal ha tingut en aquest mandat 11 consellers; la federació de Convergència i Unió, 11; la coalició Esquerra Republicana de Catalunya – Acord Municipal, 5; el Partit Popular, 3 i la coalició Iniciativa per Catalunya Verds – Esquerra Unida i Alternativa – Entesa pel Progrés Municipal, 3. El govern del CCM ha estat integrat per PSC, CiU i ERC. Ha estat presidit pel socialista Josep Jo, amb vicepresidència de CiU, amb Joan Baliarda i d’ERC, Andreu Francisco.

CANDIDATURES PER AL 22 DE MAIG

Pot consultar-se la informació actualitzada de les eleccions municipals 2011 al web del Consell Comarcal del Maresme (www.ccmaresme.cat). Actualment ja s’hi pot trobar un quadre amb les candidatures (municipi per municipi), segons dades del BOP i s’hi podran seguir els resultats electorals després de les votacions.

Pel que fa a candidatures que es presenten a aquestes eleccions, a Alella són 7; Arenys de Mar, 7;  Arenys de Munt, 6; Argentona, 8; Cabrera de Mar, 6; Cabrils, 9; Caldes d’Estrac, 3; Calella, 6; Canet de Mar, 7; Dosrius, 6; Malgrat de Mar, 8; el Masnou, 7; Mataró, 13; Montgat, 7; Òrrius, 3; Palafolls, 6; Pineda de Mar, 8; Premià de Dalt, 5; Premià de Mar, 7; Sant Andreu de Llavanares, 7; Sant Cebrià de Vallalta, 7; Sant Iscle de Vallalta, 5; Sant Pol de Mar, 7; Sant Vicenç de Montalt, 6; Santa Susanna, 5; Teià, 5; Tiana, 6; Tordera, 4; Vilassar de Dalt, 8 i Vilassar de Mar, 8.

A més dels partits que tenen representació al Consell Comarcal (PSC, CiU, ERC, PP i ICV), són moltes les candidatures que opten als diferents municipis de la comarca. Salvant les distàncies ideològiques i municipals de cadascuna, es presenten candidatures que van des de les CUP i Ciutadans, presents amb candidatures a diversos municipis, passant per Solidaritat Catalana per la Independència (SI), que irromp en aquest escenari de les municipals després d’entrar al Parlament de Catalunya a les passades autonòmiques i Plataforma per Catalunya, que opta a diverses localitats.

D’altres forces polítiques que es presenten són formacions independents o plataformes que agrupen partits (algunes ja amb representació al consistori i fins i tot al govern o l’alcaldia), entre d’altres de noves. Hi ha una gran riquesa, és el cas d’Agrupació Electoral Gent d’Alella; COR, Amor per Alella; Veïns Independents d’Arenys de Mar; Vilatans d’Arenys de Munt; Tots per Argentona; Entesa per Argentona; Gent per Cabrera; Alternativa Independent Cabrera de Mar; Som Cabrils, Veïns Independents de Cabrils; Entesa per Calella; Unió Municipal de Catalunya (Canet de Mar); Plataforma Alternativa Ciutadana de Dosrius; Gestió Independent de Recursos-Dosrius; Grup independent del Masnou; Els Verds-Grup Verd Europeu (Mataró); Pirates de Catalunya (Mataró); Unificación Comunista de España (Mataró); Mataronins; 100 x Cent per Pineda de Mar; Crida Premianenca-Poble Actiu (Premià de Mar); Gent de Llavaneres-Entesa (Llavaneres); Junts per Sant Pol; Nou Sant Vicenç (Sant Vicenç de Montalt); Gent de Teià; Gent del Progrés de Tiana; Grup d’Esquerres de Vilassar de Dalt; Opció per Vilassar (Vilassar de Dalt) o Grup d’Acció Municipal Progressista (Vilassar de Mar), entre moltes d’altres.

Pel que fa a ajuntaments destacats del Baix Maresme en els quals els alcades que hi havia fins ara opten a la reelecció, cal citar Alella, Premià de Mar, Vilassar de Mar, Premià de Dalt, Argentona o Mataró. Pel que fa a l’Alt Maresme, els municipis destacats en els quals els alcaldes actuals es tornen a presentar són Arenys de Mar, Tordera, Pineda de Mar, Palafolls i Malgrat de Mar. Tant en aquests com a la resta de localitats de la comarca on els actuals alcaldes opten a la reelecció, el proper 22 de maig els ciutadans decidiran, amb el seu vot, si els renoven la confiança o aposten pel canvi i posar-ne de nous.

ELS GRUPS DEL CONSELL COMARCAL OPINEN. A Continuació els cinc grups polítics amb representació al Consell Comarcal: PSC, CiU, ERC, PP i ICV, exposen en aquest article els seus objectius, plantejaments i línies estratègiques per a la campanya electoral.

 

Els socialistes del Maresme afrontem les eleccions municipals del 22 de maig carregats d’il·lusió. Hem fet un bon procés intern per l’elecció dels caps de llista, la composició de les candidatures i de redacció dels programes electorals. Un procés democràtic, amb transparència i pensant en els interessos dels nostres veïns i veïnes.
A tots els municipis del Maresme presentem bona gent, amb bones propostes. 265 homes i 233 dones, barregem experiència, renovació, joventut i coratge. Ens presentem amb un bon bagatge de feina feta per part dels nostres alcaldes i alcaldesses, dels nostres regidors i regidores als governs municipals i també dels nostres regidors i regidores que han estat a l’oposició.
Tanquem un mandat marcat per la irrupció d’una crisi econòmica inesperada i molt dura. Una crisi que ha fet canviar els programes de govern de tots els equips socialistes –al govern o l’oposició– per mantenir l’economia i l’ocupació.
Ens presentem a les eleccions municipals amb la voluntat i el compromís de treballar per la recuperació de l’economia i la creació d’ocupació, per la cohesió social i pel desenvolupament sostenible dels nostres municipis. Ho volem fer fent una aposta decidida pels nous sectors productius, pel suport a la innovació, per l’impuls del talent. Sense oblidar els sectors industrials, i de serveis tradicionalment vinculats a la nostra comarca com la indústria o el turisme.
Ara, els nous governants de la Generalitat ens anuncien retallades ens els serveis bàsics de l’estat del benestar. A la sanitat, amb especial incidència als Hospitals de Mataró i Calella, o a les nostres escoles.
Els socialistes serem exigents en la defensa dels compromisos adquirits per la Generalitat amb la nostra comarca, i serem bel·ligerants contra totes aquelles mesures que suposin prioritzar la lluita contra la crisi econòmica retallant els pilars de l’estat del benestar i amenaçant la cohesió social aconseguida als nostres pobles i ciutats.
El proper mandat serà un període que sabem difícil. Nosaltres, des del valors del socialisme democràtic, del municipalisme i el catalanisme polític, volem posar la nostra il·lusió i energia al servei del progrés dels nostres municipis.
L’objectiu de CiU és aconseguir 30 alcaldies de 30.
El proper 22 de maig de 2011, la Federació de CiU del Maresme s’enfronta a un triple repte. Revalidar la majoria allà on ja la teníem, aconseguir-la on no la teníem i continuar augmentant la nostra presència en els municipis del Maresme.
El 2007 vàrem aconseguir 44.873 vots, d’un total de 164.713. Ens va votar el 27,41% del cens electoral d’aquell any; i vam obtenir 148 regidors dels 434 possibles.
En aquests quatre anys, hem assumit la responsabilitat de governar amb alcaldes de CiU a 10 municipis del Maresme (Caldes d’Estrac, Òrrius, Premià de Dalt, Premià de Mar, Sant Andreu de Llavaneres, Sant Cebrià de Vallalta, Sant Pol de Mar, Sant Vicenç de Montalt, Santa Susanna, Tordera i Vilassar de Mar). Hem compartit l’alcaldia a Cabrera de Mar, Sant Iscle de Vallalta i Teià. Hem format equip de govern a Arenys de Munt, Argentona, Palafolls i Tiana, i a quatre municipis hem estat la força més votada, però no ens han deixat governar. És el cas d’Arenys de Mar, Cabrils, Calella i Canet de Mar.
Gràcies a aquests resultats, hem format part de l’equip de govern del Consell Comarcal de Maresme, assumint la gestió d’una de les àrees més importants d’aquest, com és l’àrea de servei a les persones.
Partim, per tant, amb aquest bagatge i amb la il·lusió de presentar onze caps de llista nous a tota la comarca. En concret, ho fem a Alella, Arenys de Mar, Cabrera de Mar, Canet de Mar, Dosrius, Montgat, Palafolls, Pineda de Mar, Sant Pol de Mar, Santa Susanna i Vilassar de Dalt.
La Federació de CiU del Maresme afronta aquesta nova contesa electoral amb forces renovades, amb il·lusió, amb responsabilitat i, sobretot, amb el compromís de treballar més i millor per cadascun dels 30 municipis del Maresme.
El Molt Honorable President de la Generalitat, Artur Mas, ja va dir en el seu moment que ara toca fer més, amb menys. I aquesta és la premissa amb la que tots els candidats de CiU compten per tirar endavant els seus projectes de municipi, en una situació econòmica desfavorable i amb el repte de donar, ara més que mai, suport a les persones.
El proper 22 de maig és la gran cita de la ciutadania, de les viles i ciutats del nostre país, i ho és també per a Esquerra, perquè l’àmbit local és el que defineix millor l’essència, els principis, els valors i el projecte d’un partit que enguany compleix 80 anys.
Esquerra té una experiència acumulada de molts anys en la gestió municipal, assumint alcaldies, regidories, a l’oposició… Un bagatge que hem d’aprofitar per proposar projectes que ajudin a millorar les nostres viles i ciutats des d’una òptica nacional i d’esquerres.
No són temps fàcils per als ajuntament ni per a la ciutadania, i per això pensem que en aquesta campanya electoral, hem de posar l’accent en dos temes cabdals: per una banda les propostes en l’àmbit econòmic, enteses com a elements dinamitzadors d’ocupació i de promoció dels municipis que permetin reactivar l’economia local; i d’altra banda, iniciatives de polítiques socials que evitin la fractura social i que ajudin a mantenir els nivells de benestar de la població.
Som conscients que és un moment molt complicat per a la gestió municipal per les dificultats econòmiques que travessen les administracions locals, i per això creiem que cal apostar per un altre compromís des dels ajuntaments d’Esquerra: aprofitar la proximitat dels nostres regidors i regidores amb la població per fer polítiques d’acompanyament que ajudin a pal·liar les dificultats i donin suport a les iniciatives dels nostres veïns i veïnes. Volem que els ciutadans i les ciutadanes dels nostres municipis se sentin acompanyats de l’administració local, i per aquest motiu cal que els nostres càrrecs electes es comprometin plenament a posar-se al costat de la ciutadania, tal i com hem vingut fent des de fa molts anys.
Hi ha altres principis que són inherents a la nostra formació política i que marquen un estil diferent de fer política per part dels ajuntaments republicans: la transparència, l’honestedat, el rigor i l’austeritat són valors que la nostra gent aplica a la gestió pública. I ara, més que mai, cal convertir aquests valors en el nostre senyal d’identitat.
Hem de transmetre aquests principis, la manera de fer que caracteritza els republicans, i els projectes que proposem als ciutadans i les ciutadanes dels 27 municipis del Maresme on Esquerra presenta candidatura. Hem d’explicar molt bé a la població, qui som, què hem fet, què volem fer i com ho volem fer perquè els nostres conciutadans vegin en nosaltres la millor opció per donar resposta a les seves necessitats i millorar la vida de les viles i les ciutats maresmenques. En aquest sentit, esperem poder obtenir més alcaldies i superar la seixantena de regidors a la comarca del Maresme per treballar de valent el projecte d’Esquerra.
Les properes eleccions municipals del dia 22 suposen per al Partit Popular del Maresme un important repte i una gran responsabilitat. Som conscients que molts maresmencs i maresmenques ens atorgaran la seva confiança i que no els podem decebre.
En uns moments de profunda crisi econòmica, segurament la més dura dels últims decennis, moments en els quals moltes famílies pateixen seriosos problemes per arribar a final de mes i moltes tenen algú o alguns dels seus membres a l’atur, els candidats i candidates del Partit Popular volem aportar les nostres propostes per tal d’ajudar a sortir de la crisi. No estem parlant de res nou: l’any 1996 un Govern del Partit Popular a Espanya ja ho va fer. Nosaltres volem aplicar les mateixes mesures a les poblacions del Maresme i ajudar a redreçar la situació. Ens avala la solvència d’un partit que va demostrar, i amb nota, que va ser capaç de remuntar una crisi generalitzada a tot el país i que el va deixar amb superàvit.
Probablement totes les formacions polítiques faran propostes sobre com rebaixar l’atur, ajudar els més desafavorits i millorar l’economia, però nosaltres ja ho hem fet una vegada i estem en disposició de tornar-ho a fer. Pensem que cal aplicar mesures encaminades a fer més fàcil la creació d’empreses, a donar suport als autònoms i petits empresaris que han constituït el teixit productiu de la comarca, a reduir i simplificar les Administracions locals per tal que no suposin un llast per la creació de riquesa, i a treballar per tal que noves empreses trobin atractiva la nostra comarca i s’hi instal·lin. Per això cal millorar les infraestructures viàries, especialment la connexió amb Barcelona i Girona, tant pel que fa al transport públic com per carretera. La nostra aposta és fer de la C-32 una via gratuïta per als residents a la comarca. És una vergonya que, a dia d’avui, passats 150 anys del primer viatge del ferrocarril que va unir Barcelona i Mataró, els viatges amb tren de Mataró a Barcelona, durin més.
A més a més del tema econòmic, el Partit Popular té altres prioritats:
-Donar suport a aquelles famílies que ho estan passant malament a causa de la greu crisi econòmica.
-Millorar la seguretat a les zones urbanes i urbanitzacions de les nostres poblacions.
-Prioritzar els recursos socials per als nouvinguts que han arribat a les nostres poblacions de manera legal i ordenada i que, a més, demostren voluntat d’integrar-se, complint les lleis i les normatives sobre civisme.
Per tot això, tots els maresmencs i maresmenques tindran l’oportunitat de votar una llista del Partit Popular de Catalunya a la seva localitat, com un partit centrat en les persones i en el qual es pot confiar.
El proper 22 de maig es celebren eleccions municipals arreu de Catalunya. Al Maresme la nostra coalició presenta 20 candidatures, corresponents a Montgat, Tiana, Alella, el Masnou, Premià de Mar, Vilassar de Mar, Vilassar de Dalt, Cabrils, Argentona, Mataró, Llavaneres, Sant Vicenç de Montalt, Arenys de Mar, Canet, Sant Pol, Sant Cebrià, Pineda, Santa Susanna, Malgrat i Palafolls.
Aquestes candidatures es presenten amb dos objectius generals. El primer, el de fer polítiques contra la crisi des dels ajuntaments, evitant les retallades socials i donant suport a les famílies que tenen, cada cop més difícil, arribar a final de mes. En segon lloc, per fer polítiques mediambientals decidides, contra la construcció dels laterals i per la gratuïtat de l’autopista dins d’una nova mobilitat, per una gestió verda de la façana litoral, per canviar pràctiques que afavoreixen la contaminació.
I això cal fer-ho en temps de crisi, amb uns ajuntaments amb menys recursos i una Generalitat decidida a retallar les conquestes socials fetes al llarg de molts anys. Volem convertir-nos en una garantia contra les retallades dels serveis per a la població, mentre les grans fortunes continuen sense tributar.
Aspirem a estar presents en totes aquestes localitats per fer aquestes polítiques i desenvolupar les alternatives locals que trobareu explicades a cada poble. I aspirem a continuar en les alcaldies de Tiana i Vilassar de Dalt, on s’ha fet tan bona feina i on és necessari continuar-la en aquests temps tan difícils. A Mataró, el Masnou, Montgat, Cabrils, Arenys de Mar, volem continuar al govern i millorar posicions. I no descartem donar més d’una sorpresa a la nostra comarca.
Estem segurs que allà on estem s’ha notat la nostra presència i que som imprescindibles per fer polítiques d’esquerres i ecologistes de debò.
COMPARTIR