40 anys d’Òmnium Cultural a Mataró

Text: Òmnium Cultural Mataró
1810

L’11 de juliol celebràvem a l’Auditori de Barcelona que feia 50 anys que un grup de cinc persones havia creat Òmnium Cultural, una institució capdavantera a Catalunya que lluita per la nostra llengua, la nostra cultura i la nostra identitat nacional. La seu d’Òmnium Cultural de Mataró, però, també celebra enguany que fa 40 anys que va néixer l’aleshores Delegació de Mataró. L’entitat vol celebrar aquest aniversari amb una festa oberta a tothom, el 3 de setembre a la tarda, a la plaça Santa Anna i en els mesos següents amb diversos actes i un homenatge als primers fundadors d’Òmnium Mataró.

La delegació d’Òmnium Cultural de Mataró va sorgir sobretot arran de la inquietud d’uns mataronins per contribuir a la divulgació del català. Des dels anys 60 que ja s’instava a estudiar català, clandestinament, en diversos punts de la ciutat. Arran d’algunes accions culturals, com el reconeixement a Josep Puig i Cadafalch (1967) i la commemoració del centenari de Pompeu Fabra (1968), es van prendre els primer contactes per gestionar la primera Delegació d’Òmnium a Mataró. De les primeres reunions, en va sortir l’acord que Jaume Llavina, que havia estat alcalde de Mataró l’any 1933, seria el president de la delegació. Es va aconseguir, així mateix, que la Caixa d’Estalvis Laietana cedís els baixos de la casa Coll i Regàs com a estatge social, que després passaria a ser l’edifici del costat per poder gaudir de més espai, al mateix lloc on es troba avui dia.

Al llarg d’aquests 40 anys Òmnium ha contribuït a la normalització de la nostra llengua, augmentant les classes de català tant per a catalanoparlants que no havien pogut estudiar en català, com després, per a no catalanoparlants provinents d’Espanya, i actualment per als nouvinguts provinents d’Àfrica i Sudamèrica, sobretot. Un altre pilar ha estat la promoció de la cultura catalana, de manera que des del principi va començar a organitzar conferències i altres actes culturals. Des de 2009, la delegació d’Òmnium de Mataró va passar a ser la Seu territorial de Mataró-Maresme.

Actualment, a la nostra comarca ja som més de 1.600 socis, s’han creat les seccions del Montnegre (al Maresme Nord) i de Premià i s’organitzen activitats en diversos àmbits: cicles de conferències de temàtica política, social, econòmica, i també , és clar, culturals; voluntariat per la llengua (les “parelles lingüístiques”); el programa de cohesió social Quedem?; la Flama del Canigó i el manifest unitari l’Onze de Setembre; cursos de català per a nouvinguts i també de perfeccionament; concursos per a escolars i de recerca; col·laboracions amb els Ajuntaments i amb entitats de la societat civil, etc.

COMPARTIR