5G, mòbils plegables i amb càmeres més potents

Anna Lladó.  Periodista. www.annalladoferrer.com
576

El 5G ha estat el protagonista de la darrera edició del Mobile World Congress. Aquest any hi hem vist casos reals d’aplicació i serveis 5G. Per exemple, la primera intervenció quirúrgica a distància feta des del MWC a un pacient ingressat a l’Hospital Clínic de Barcelona o una ambulància amb aquest tipus de tecnologia, que reduirà considerablement el temps d’actuació en emergències mèdiques. També s’hi han pogut veure vehicles –com ara cotxes elèctrics o un taxi volador–i mòbils amb 5G.

Aquest tipus de connectivitat comportarà principalment un augment de la velocitat. Els dispositius seran més ràpids i potents i, a més, naixeran noves aplicacions i serveis. De tota manera, som a l’inici del 5G. Ha començat a desplegar-se aquest any i els experts preveuen que l’etapa inicial s’allargarà fins al 2025, quan el 5G representarà només el 15% del sector del mòbil a tot el món, segons l’informe The mobile economy 2019, elaborat per GSMA.

Una altra de les tendències del sector de la telefonia mòbil és la dels dispositius plegables. Gegants asiàtics com ara Samsung i Huawei han presentat al MWC nous aparells; el Galaxy Fold i el Mate X. Es tracta d’un híbrid entre un telèfon i una tauleta que també volen comercialitzar aquest any altres fabricants. Hi ha companyies que fins i tot aposten per dispositius flexibles com ara el Nubia Alpha, a mig camí entre un mòbil i un rellotge intel·ligent.

El sector també està centrant els esforços en la fotografia i el vídeo. Els dispositius cada cop tenen més càmeres i més potents. Per exemple, Nokia ha llançat el 9 Pure View amb cinc càmeres i marques com ara Samsung, Huawei, Sony o LG han presentat mòbils amb triple càmera. El model Xperia 1 de Sony fins i tot compta amb pantalla i tecnologia cinematogràfiques.

Però les novetats del MWC han anat més enllà de la telefonia. Aquest any tampoc hi han faltat els robots; els hem vist tocant el piano i la bateria, ballant, servint cafès, actuant com a vigilants de seguretat… Si bé encara els queda molt per millorar, el cert és que cada cop són més sofisticats. El mateix passa amb la realitat virtual. Avança i cada cop és millor i més real, però, a diferència d’edicions anteriors, aquest any no ha sorprès els assistents al congrés.

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí