Animals embargats i castigats per la crisi

Text: SPAM
443

La Societat Protectora d’Animals de Mataró (SPAM), entitat sense ànim de lucre, pionera en la gestió de centres d’acollida amb filosofia proteccionista, està passant sense dubte el pitjor moment de la seva història, des que es va crear, l’any 1976. La SPAM i la seva Fundació Daina pateixen des de mitats d’any un embargament de Seguretat Social i d’Hisenda que s’ha traduït en la següent situació: acomiadament de 30 treballadors a través de dos expedients de regulació d’ocupació i abandonament de la gestió del Refugi Municipal de Sant Boi del Llobregat i la del Centre d’Acollida d’Animals de Companyia del Barcelonès, ubicat a Badalona. Actualment, l’entitat continua amb dos centres a Mataró.

Ara, el que situa l’entitat en un punt de no retorn és un deute a Seguretat Social provocat pel retard del pagament d’una subvenció de 55.000€ del 2010 de la Generalitat. Tot i que és probable que ben aviat el govern català tramiti el pagament, el retard està impedint que l’entitat pagui el que deu a l’Estat. La situació no deixa de ser paradoxal: per un costat l’Administració embarga la SPAM amb recàrrecs d’un 20% perquè no paguen puntualment, però alhora l’Estat no paga a la Generalitat perquè s’efectui el cobrament de la subvenció.

Sílvia Serra, presidenta de l’entitat, denuncia que en el nostre país ser una ONG que col·labora amb l’Administració, assolint serveis que ningú no paga pel bé de la societat, sembla no ser raó de pes per obtenir un tracte diferent al d’una empresa amb ànim de lucre: “Et sents menyspreuat i sense cap tipus de reconeixement, ben al contrari de casos coneguts públicament d’empreses que s’han lucrat en les èpoques bones i que ara han de reflotar ens agradi o no. Dóna la impressió que entrem en una dictadura on els interessos polítics dels governants espanyols prevalen sobre els dels ciutadans”.

Treballadors que porten 3 mesos sense cobrar

En aquests moments, la SPAM ha reduït dràsticament el seu consum intern per poder mantenir el servei als animals (pinso, material veterinari, etc.) per passar a viure de donacions i evitar així un concurs de creditors i desaparèixer. Però la situació dels treballadors és lamentable. Els 20 que encara hi treballen porten sense cobrar fa tres mesos. Clara Busquets n’és un exemple: filòloga anglesa, va fer un gir a la seva vida esdevenint Auxiliar Tècnica Veterinària pel seu amor als animals abandonats i per treballar a la SPAM, i ara és una víctima d’aquesta terrible situació: “Mentiria si digués que no m’he qüestionat el fet de buscar una altra feina davant les greus dificultats econòmiques i el sentiment de futur incert del nostre refugi, però inexplicament em sento incapaç de rendir-me i abandonar els gats i gossos que no tenen absolutament res. Vull lluitar per ells, ajudar-los a tenir una vida i inclús una mort digna. Malgrat els greus problemes econòmics personals derivats del fet de no cobrar durant mesos, he decidit continuar a la SPAM, projecte en el qual crec cegament. Considero que és una protectora exemplar quant a ètica, valors i dedicació. Hem d’aconseguir poder remuntar un dels somnis més valuosos que he pogut viure i gaudir a la meva vida. Vull seguir lluitant per un projecte majúscul que no es pot deixar morir”.

Les xifres de la SPAM en els darrers anys

La Protectora de Mataró destaca des de fa una dècada per la seva bona entesa i col·laboració amb les diferents administracions, així com per la professionalitat a l’hora de fer els serveis públics de recollida, acollida i adopció. També ha destacat per potenciar al màxim els seus animals com mai no s’havia fet abans amb diferents eines de difusió (programes de ràdio, televisió, notes de premsa, xarxes socials) i per ajudar col·lectius de persones amb discapacitats a través d’activitats terapèutiques amb els seus gossos i gats, mitjançant el Projecte Vincles.

Del 2005 al 2012, la SPAM i la seva Fundació Daina van arribar a gestionar quatre centres d’acollida, esdevenint la primera entitat sense ànim de lucre a fer el servei de recollida i acollida d’animals rodamóns a 35 municipis catalans i creant llocs de treball per a unes 50 persones.

Pel que fa als moviments d’animals, val a dir que en 7 anys la SPAM ha aconseguit xifres inèdites fins ara: 10.724 animals han pogut trobar família, dels quals, 7.963 han sigut gossos i 2.761, gats. El nombre de recollides del carrer també és espectacular: 8.675 gossos i 4.117 gats.

Com a resultat d’aquesta bona feina, moltes persones col·laboren d’una manera o altra amb l’entitat. Les dades parlen per si mateixes: 600 padrins i 850 socis conformen la columna vertebral de la SPAM, juntament amb un bon grup de voluntaris actius.

Sílvia Serra explica que la paciència d’alguns proveïdors, la col·laboració dels ajuntaments clients, dels socis, padrins i voluntaris, la retallada de salaris i el sacrifici dels treballadors contrasta amb la duresa d’algunes grans empreses potens i de l’Administració de l’Estat, en especial la Seguretat Social i Hisenda, que els gestionen el deute i els recàrrecs com a una empresa qualsevol amb ànim de lucre.

“La nostra ONG manté moltes vides i sense ella molts animals estan perduts i en mans d’empreses privades amb ànim de lucre, que no tenen cap interès en fomentar l’adopció i que en molts casos són propietat dels empresaris més rics d’Espanya, justament aquells que mai no haurien de gestionar serveis públics sense finalitats lucratives”, conclou Serra. “La SPAM està en perill, però l’equip que la forma seguirà lluitant i resistirà fins el final, costi el que costi”.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí