“Som una generació de transició entre dues eres”, segons el periodista i conferenciant Borja Vilaseca. Estem vivint el final d’un model social, econòmic i tecnològic i endinsant-nos en un altre totalment diferent.
Davant d’aquest canvi d’era, incert, “haurem de desaprendre el què hem après fins ara per a aprendre de nou”; és a dir, oblidar les maneres actuals de treballar i entendre el món i com funciona i adquirir-ne d’altres, diferents, per afrontar el nou model. “I qui no ho faci quedarà obsolet”, afirma.
Amb l’automatització i la intel·ligència artificial, desapareixeran professions i llocs de treball. També naixeran ocupacions noves. Concretament, es destruiran 75 milions i se’n crearan 133 milions fins a l’any 2022, segons el Fòrum Econòmic Mundial. Un altre estudi, de l’OCDE, indica que al voltant del 22% dels llocs de treball estan en risc per l’automatització a Espanya. De fet, ja estem veient canvis en alguns supermercats, establiments de menjar ràpid i benzineres, on les màquines i pantalles tàctils estan substituint les persones.
El periodista també apunta que el 90% del que es produirà serà intangible, digital. “Anem cap a un món postmaterial”, assegura. El paper moneda desapareixerà i els diners seran 100% electrònics. Ens haurem d’acostumar a les criptomonedes, el blockchain, els robots o l’anomenat Internet of theThings.
Un altre dels canvis que pot comportar el nou model és la impossibilitat de mantenir l’Estat del benestar. Segons Vilaseca, no es podran pagar les pensions i la xifra actual de funcionaris i organismes públics serà insostenible. Hi haurà més incertesa, inestabilitat i desigualtat entre regions.
Som a les portes de la Quarta Revolució Industrial i, segons les previsions de l’economista Santiago Niño Becerra, entre els anys 2020 y 2026 és quan es produirà la major transformació del sistema. Així que el millor és que, si realment és així, estiguem preparats.