Aprendre i desaprendre

Anna Lladó.  Periodista. www.annalladoferrer.com
357

“Som una generació de transició entre dues eres”, segons el periodista i conferenciant Borja Vilaseca. Estem vivint el final d’un model social, econòmic i tecnològic i endinsant-nos en un altre totalment diferent.

Davant d’aquest canvi d’era, incert, “haurem de desaprendre el què hem après fins ara per a aprendre de nou”; és a dir, oblidar les maneres actuals de treballar i entendre el món i com funciona i adquirir-ne d’altres, diferents, per afrontar el nou model. “I qui no ho faci quedarà obsolet”, afirma.

Amb l’automatització i la intel·ligència artificial, desapareixeran professions i llocs de treball.  També naixeran ocupacions noves. Concretament, es destruiran 75 milions i se’n crearan 133 milions fins a l’any 2022, segons el Fòrum Econòmic Mundial. Un altre estudi, de l’OCDE, indica que al voltant del 22% dels llocs de treball estan en risc per l’automatització a Espanya. De fet, ja estem veient canvis en alguns supermercats, establiments de menjar ràpid i benzineres, on les màquines i pantalles tàctils estan substituint les persones.

El periodista també apunta que el 90% del que es produirà serà intangible, digital. “Anem cap a un món postmaterial”, assegura. El paper moneda desapareixerà i els diners seran 100% electrònics. Ens haurem d’acostumar a les criptomonedes, el blockchain, els robots o l’anomenat Internet of theThings.

Un altre dels canvis que pot comportar el nou model és la impossibilitat de mantenir l’Estat del benestar. Segons Vilaseca, no es podran pagar les pensions i la xifra actual de funcionaris i organismes públics serà insostenible. Hi haurà més incertesa, inestabilitat i desigualtat entre regions.

Som a les portes de la Quarta Revolució Industrial i, segons les previsions de l’economista Santiago Niño Becerra, entre els anys 2020 y 2026 és quan es produirà la major transformació del sistema. Així que el millor és que, si realment és així, estiguem preparats.

 

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí