Arriba el nou Cicle de Música Clàssica al Foment Mataroní

Text: Ajuntament de Mataró
596

El Foment Mataroní i la Direcció de Cultura de Mataró han unit esforços per oferir a la ciutat el Cicle de Música Clàssica. Es tracta d’una programació molt popular formada per de 14 espectacles adreçada al gran públic. El programa està dividit en tres blocs diferenciats per tal d’especialitzar els cicles i fer més fàcil la tria dels concerts: el XV Cicle de Concerts Simfònics, el XII Cicle de Concerts de Cambra i el XIII Cicle de Sarsuela.

XV Cicle de Concerts Simfònics

Començarà el 26 de març amb “Orquestra Càmera Musicae”, amb peces de Bach i Bàrtok interpretades per Jordi Humet al piano i Jordi Mora com a director. Aquesta Orquestra de Tarragona, fundada l’any 2006, ha gaudit d’una gran rebuda per part del públic.

Dins el cicle de concerts simfònics en destaca el Ballet Español amb Carlos Romero al capdavant de la companyia, amb una llarga trajectòria dins la dansa espanyola i flamenc com a ballarí d’Antonio Canales, Aida Gómez, i, actualment solista del Ballet Nacional de Espanya. Serà el  25 de juny quan es podrà veure l’obra “Azul y Corinto”.

XII Cicle de Concerts de Cambra

Enguany aquest cicle ens convida a fer un recorregut que dóna molta importància a la música del segle XX, amb autors tan populars com Piazzolla i Granados sense deixar de banda els grans clàssics.

Donarà el tret d’inici l’espectacle “Quintet Mar del Plata”, el 29 de gener. Està format per cinc músics de reconegut prestigi que proposen obres principalment de Piazzolla, que amb un estil innovador i revolucionari, se l’ha considerat un dels millors músics del Segle XX.

“Carlos Lama i Sofia Cabruja” seguiran amb els espectacles el 19 de febrer, amb un concert de piano a 4 mans. El projecte “Goyescas, 100 Años después” neix de la mà dels artistes Steinway “Carles & Sofia piano duo” i porta a terme la divulgació de l’òpera d’Enric Granados.

Cal destacar que el 21 d’abril el Cor Ciutat de Mataró interpretarà el Rèquiem en re menor Kv 626 de Mozart, versió per a piano a quatre mans de Carl Czerny. Aquest espectacle serà al Teatre Monumental i està dirigit per Jordi Lluch.

El 30 d’abril, podrem escoltar “Tri-tó Brass Ensemble”, el quintet de metalls amb un repertori extens, des de obres del Renaixement fins la música pop actual. Els membres del grup són tots professionals amb una gran trajectòria com a instrumentistes.

El 21 de maig, el Foment acollirà l’actuació de Jorge Martorell al saxo, i Maria Lorenzo al piano. Ens oferiran una experiència musical especial que combina els llenguatges més clàssics de la música amb les expressions més actuals.

“Postals del segle XX” pujarà a l’escenari l’11 de juny. El Quartet Gaudí neix el 2015 i està format per quatre trombonistes i professors dels principals conservatoris de Catalunya: Jordi Masip, Senent Domingo, Gabriel Mateu i Joan Palacio.

El 9 de juliol, podrem gaudir de “Tactum Ensemble”, música per a cinema mut. En aquest concert veurem la pel·lícula Lady Windermere’s Fan i escoltarem la música composada per Enric Ferrer.

“Arcattia. Sonata a Praga” serà el concert que es podrà veure el 29 d’octubre. 2 violins i 1 violoncel interpretaran obres de Tartini, Locatell, Mozart, Myslivecek, Dvorak i Martinú.

XIII Cicle de Sarsuela

La Setmana de Música Antiga d’enguany va voler homenatjar al precursor del gènere de la Sarsuela: Luís Misson, del qual varem poder conèixer les tonadilles, peces musicals que posteriorment han donat pas a aquestes composicions tan populars en la història del nostre país. La programació que es veurà al Foment fa un repàs a les Sarsueles més conegudes de la història.

La companyia de Sarsuela Cituat Comtal i el Cor Lírica de Sant Andreu ens oferiran tres sarsueles. El tret de sortida serà “Marina”, el 26 de febrer amb música d’Emilio Arrieta i lletra de Francesc Camprodon. Ens explicaran els amors i desamors de Marina, Jorge i Pascual a Lloret de Mar. Es tracta de l’adaptació lírica més celebrada del període romàntic a Espanya.

L’obra “Agua, Azucarillos y Aguardiente” serà el 7 de maig. És un espectacle amb música de Federico Chueca i llibret de Miguel Ramos Carrión. Ambientat en el Madrid dels últims anys del segle XIX podrem apreciar ritmes estimats pel públic, com el “pasacalle”, el vals, la “mazurca”, les “seguidillas”, la “jota”, els “panaderos”.

L’1 d’octubre, “Cançó d’amor i de guerra”, amb música de Rafael Martínez Valls i lletra de Lluís Capdevila i Víctor Mora. És una sarsuela catalana en dos actes, que es va estrenar el 1926 al Teatre Nou de Barcelona. L’acció es desenvolupa al Vallespir en plena Revolució Francesa.

Finalment, el 26 de novembre, el colofó serà “Les noces de Fígaro”, de Mozart, amb llibret de Lorenzo da Ponte. El format serà d’òpera en concert amb l’Orquestra Aula Lírica sota la direcció d’Aníbal Gil. Aquesta mítica òpera buffa s’ambienta a Sevilla, durant la segona meitat del segle XVIII, i ens situa en un dia boig al palau del comte d’Almaviva.

COMPARTIR