Benvinguts a l’era postpantalla

Anna Lladó.  Periodista. www.annalladoferrer.com
755

L’estancament de les vendes de mòbils al món és un senyal que indica que podríem estar a les portes d’una “era postpantalla”, segons la consultora i futuròloga AmyWebb, que ha intervingut en una de les sessions de la cimera anual de Global Editors Network, GEN Summit, a Atenes, Grècia.

Som davant de l’inici de la fi dels mòbils? Es pregunta la també autora de l’informe TechTrends Report. I si és així, què hi ha a continuació? Doncs el que estem veient: wearables com ara rellotges, ulleres, sabates i cinturons intel·ligents o assistents de veu… És a dir, tota mena de dispositius connectats.

Segons la consultora, en aquest entorn, la veu guanyarà importància; l’any 2021 serà la protagonista de la meitat de les interaccions amb els dispositius. Companyies com ara Microsoft, Apple, Google o Facebook ja hi estan treballant, tot i que és Amazon qui està liderant el sector. Per exemple, amb les noves habilitats que ha adquirit el seu assistent de veu, Alexa. El dispositiu reconeix les emocions i els estats d’ànim de les persones; si estan malaltes o enfadades, si tussen, esternuden, ploren… Nota quan el to de veu és diferent. I a tot el que escolta, cal sumar el que molts dispositius ja saben de nosaltres: la localització, el gènere o l’edat. Estem constantment monitoritzats, de manera que “la privacitat està morta”, assegura Webb.

La futuròloga afegeix que, davant la importància de la veu, els mitjans de comunicació i les marques haurien de centrar-se en el Voice SearchOptimization (VSO) per a ser més visibles i millorar la distribució dels continguts. “El VSO és el nou SEO”, diu Webb.

D’altra banda, adverteix sobre una altra tendència emergent: la creació de contingut sintètic. És a dir, imatges, vídeos, veus o textos falsos generats gràcies a la intel·ligència artificial. Per exemple, el famós vídeo de Barack Obama en el qual es van simular la seva veu i els seus moviments facials. Cada cop hi ha més contingut d’aquest tipus i, en alguns casos, es pot trigar dies a determinar si és real o fals.

COMPARTIR