BeReal, autèntics i reals

Eli Guillén.  Màrqueting digital. www.eliguillen.es
178

L’aplicació anti-Instagram que promet fer-nos sentir bé.

Imagina’t una xarxa social que ens fa sentir bé perquè mostra la realitat, sense filtres ni superficialitat. Una xarxa que aposta per la senzillesa i l’honestedat. BeReal no és només una aplicació per compartir fotos: “És la vida, la vida real”, diuen els seus creadors.

La popular aplicació francesa de xarxes socials és “autèntica, espontània i sincera” i pretén “fer que la gent se senti bé amb ella mateixa i amb les seves vides” i acomiadar-se de les “xarxes socials addictives”. En altres paraules: la resposta a les nostres demandes.

Així és com funciona: l’aplicació ofereix una notificació diària no programada que dona dos minuts per fer i publicar una foto de nosaltres mateixos i del nostre entorn; només llavors es pot veure el que han publicat els teus amics de l’aplicació. No es poden editar les fotos, ni tampoc importar-ne les antigues. L’objectiu és capturar el nostre jo, avorrit i terriblement normal. L’app gratuïta no permet publicar imatges guardades en el teu telèfon. D’aquesta manera la xarxa t’obliga a l’autenticitat.

BeReal és el producte d’una start-up francesa homònima fundada el 2020. Des de llavors, l’aplicació de xarxes socials ha acumulat uns 8,7 milions de descàrregues i compta amb 3 milions d’usuaris actius mensuals. Al gràfic de “Les millors aplicacions gratuïtes” de l’App Store, està per davant de Snapchat i Facebook. Segons Business Insider, les seves descàrregues han augmentat un 315 % només aquest any.

Enmig de totes les queixes que fem sobre les xarxes socials, les paraules reals i autèntiques sempre tenen un espai en el nostre discurs, per això BeReal és tan atractiva. BeReal és una experiència diferent de les xarxes socials, lluny de la superficialitat d’Instagram, ens permet ser més íntims i divertits.

Potser és el canvi a un nou tipus de publicació, una nova manera de presentar-nos als nostres companys i al món. Les persones que l’usen estan compromesos, o almenys els interessa, explorar una alternativa i una altra realitat, sense posar l’accent en el seguiment ni els filtres i tampoc l’estètica.

 

Tot i això, les xarxes socials poden provocar ràbia, tristesa, ansietat i alienació. Les causes de l’alienació que molts de nosaltres sentim dins i fora de les xarxes socials són estructurals i sistèmiques. Per tant, és estrany suposar que una sèrie d’actes individuals d’autenticitat faran que tot això desaparegui. Potser el millor tipus de xarxes socials són les amistats reals, aquelles que pots tocar, abraçar i, en real, òbviament.

COMPARTIR