Bluff digital

Eli Guillén.  Màrqueting digital. www.eliguillen.es
249

La idea del kit digital és bona. Però una bona idea ha de venir acompanyada de bones intencions i d’una bona execució.

Avui escriuré un article antipàtic que espero que us agradi per ser real i també reivindicatiu.

Començaré donant l’enhorabona a totes les grans companyies de l’IBEX35 que recentment s’han adonat de la importància de la digitalització per a les PIMES. Els congratulo igualment per haver començat a ajudar a la modernització just quan han arribat més de 3.067 milions d’ajuts finançats per fons europeus. El famós kit digital. Això es diu tenir el do de l’oportunitat.

Quan veig per televisió i en horari de màxima audiència aquests fantàstics anuncis on les grans companyies es presten a ajudar a les PIMES en l’imprescindible camí a la digitalització, em pregunto dues coses. 1) Com ho faran? 2) Com han acreditat l’experiència necessària per ser agents digitalitzadors?

Les dues preguntes estan relacionades. Començo per la segona. Un agent digitalitzador és una empresa del sector de la tecnologia que acredita més de dos anys d’experiència en processos de digitalització empresarial. Si vendre telèfons mòbils ja val com a digitalització, llavors “aceptamos pulpo”. Però, si no tenen experiència i reben un client que vulgui, per exemple, iniciar una estratègia e-commerce, com ho faran? Alguna cosa em diu, i no és només una intuïció, que intentaran subcontractar els serveis a altres empreses que sí que sàpiguen fer-ho.

La subcontractació anirà en contra dels interessos de les PIMES i microempreses perquè rebran menys valor, menys atenció. Al final, i no és la primera vegada que això passa, els diners públics aniran a parar a les grans empreses que són les que tenen la capacitat de visualitzar en massa els seus serveis. Només tinc una cosa en contra.

Ens comencen a arribar empresaris que van contractar el kit digital amb una d’aquestes grans empreses amb sensacions molt negatives respecte al servei rebut. En el fons, hi ha alguna cosa d’artesanal, per dir-ho així, en el tracte amb un client quan vols millorar o transformar la cultura organitzacional de la seva empresa. T’has de reunir. Has de parlar. Has de ser un company de viatge.

La idea del kit digital és bona. Però una bona idea ha de venir acompanyada de bones intencions i d’una bona execució. Si no volem que la transformació de la nostra empresa es converteixi en un bluff, hem de confiar en aquells professionals que fa anys treballen en aquest sector (i des de la proximitat) sense dependre de l’oportunisme i de l’aixeta oberta de l’administració.

COMPARTIR