Una bona notícia per a les notícies?

Anna Lladó.  Periodista. annalladoferrer.wordpress.com
593

Facebook ha anunciat que reduirà la presència de notícies al seu News Feed. És a dir, els usuaris veuran menys continguts provinents dels mitjans de comunicació i, per contra, més publicacions d’amics i familiars. És un dels canvis destacats de la companyia nord-americana per a aquest 2018 i que, d’entrada, ha provocat desconcert entre els mitjans.

La majoria de visites als webs dels mitjans arriba a través de Facebook. Per posar només una dada, al voltant de la meitat dels internautes accedeix a continguts informatius gràcies a aquesta xarxa social. Molts mitjans, per tant, depenen de la companyia de Mark Zuckerberg. “Ho he vist a Facebook” hem sentit moltes vegades, en comptes de “ho he llegit” en un mitjà determinat.

El canvi de la xarxa social planteja diverses incògnites; accediran els usuaris a les notícies dels mitjans a través d’altres canals alternatius a Facebook? Trobaran a faltar les notícies al seu News Feed?

El que a priori sembla una notícia negativa per al sector, pot ser positiva a llarg termini, segons el periodista Mark Little. Afirma que Facebook és ara el canal de distribució més poderós, però que si perd importància, podem arribar a tenir “un ecosistema de notícies més saludable”.

Amb aquest canvi, explica Little, els mitjans haurien de treballar per recuperar la confiança que molts usuaris han perdut en el sector a causa de les notícies falses, sovint escampades per Facebook. També poden recuperar part del control que han perdut sobre els continguts que distribueixen, ja que fins ara eren els algoritmes de Facebook els que decidien què era més o menys viral. És per això que Mark Little considera que la decisió de la companyia nord-americana pot ser “una bona notícia per a les notícies”.

Facebook, per la seva banda, ha informat que demanarà als seus usuaris, que ja superen els 2.000 milions, quins són els mitjans de comunicació més fiables. L’objectiu, diuen, és que els internautes vegin menys notícies, però que aquestes siguin d’una “qualitat elevada”. La qüestió és: com es determina que una notícia té prou qualitat?

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí