Cabrils s’escriu amb tinta lila

Francesc Ponsa Herrera.  Comissari de la Vila del Llibre de Cabrils
145

El passat 13, 14 i 15 de maig, Cabrils va celebrar la Vila del Llibre amb els feminismes com a fil conductor. L’objectiu era visibilitzar les dones creadores de la comarca i del país. Més de 50 escriptores van passar per la nostra vila convertint Cabrils en la capital de la literatura escrita per dones.

En el passat, les dones estaven excloses del món literari. Caterina Albert ―que va haver de publicar amb el pseudònim de Víctor Català― és un dels exemples més flagrants. Per això, cada pàgina, cada llibre escrit per una dona és un triomf i una reparació. Però encara queda molta feina per fer: actualment la literatura escrita per dones representa un 20% de l’obra publicada. A Cabrils vam voler contribuir a corregir aquesta anomalia amb un programa en el que el 90% eren dones.

A més, vam reivindicar les creadores de la comarca amb la trobada d’escriptores del Maresme, que va comptar amb la presència de Tània Verge Mestre, consellera d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya.

La Vila del Llibre va servir també per homenatjar a dues dones extraordinàries que van viure a Cabrils: Maria Dolors Orriols Monset i Josefa Tolrà Abril. Maria Dolors Orriols (1914-2008) va ser una escriptora avançada al seu temps. La seva casa del Sant Crist Vell va acollir trobades amb artistes del grup Dau al set. Un d’ells, el poeta Joan Brossa, va quedar captivat pels dibuixos que una pagesa pràcticament analfabeta feia en el moment del trànsit. Era la Josefa Tolrà (1880-1959), l’artista mèdium. Les seves creacions reflecteixen la connexió amb els esperits a partir de personatges històrics i figures femenines. Algunes de les seves obres es conserven al Museu Reina Sofia, al Museu d’Art Contemporani de Barcelona i al Lile Métropole Musée d’art moderne, entre d’altres. Enguany, ha estat una de les ‘artistes invitades’ a la Biennal de Venècia.

Un fil violeta uneix Tolrà, Orriols i moltes altres dones que han utilitzat l’art per expressar la seva veu. El nostre propòsit és seguir descabdellant el fil de la transformació social. Com va dir Montserrat Roig: “La cultura és l’opció política més revolucionària a llarg termini”.

COMPARTIR