“Cal reinventar-se per sobreviure davant d’una època de canvis”

Text: A. Calls  // Foto: Josep M. Ponce
525

En la recta d’abril cap el Sant Jordi, parlem amb Pepi Bruguera, que al capdavant de la llibreria d’Índex, a Vilassar de Mar, impulsa aquesta activa llibreria que com totes, per aquestes dates, vessa de novetats editorials.

Com i quin any va decidir obrir una llibreria a Vilassar de Mar?
Més que com i quin, és quan i perquè. L’Any 1998, com que no n’hi havia cap llibreria que cobrís la demanda dels lectors de Vilassar de Mar i com que sempre m’havien agradat els llibres i la lectura, vaig decidir obrir la llibreria.

Quins són els grans reptes dels llibreters en els moments actuals?
Reinventar-se per sobreviure, davant d’una època de canvis, integrant les noves tecnologies en el món lector. I continuar desenvolupant la nostra tasca de prescripció de lectures i apropar els llibres a tothom.

L’assessorament i la relació amb els lectors són elements essencials en la feina de llibreters. S’acaba establint una complicitat molt directa amb els lectors?
Sí,  a mida que vas coneixent els gustos i preferències dels lectors/clients, saps el tipus de llibre  o gènere que els agradarà més. Més que complicitat, crec que s’estableix un vincle i de vegades fins i tot  amistat.

Actualment hi ha un allau de novetats editorials permanent. Com s’assumeix des de la llibreria?
Triant aquells títols i autors que ens semblen més interessants per continguts, per afinitat / popularitat de l’autor, per línia editorial.

El mes d’abril i Sant Jordi són el moment més important de l’any per a una llibreria. Les vendes i les feines d’aquest període no són proporcionals a la resta de l’any. Però entenc que ja s’hi han acostumat a aquestes dates tan especials. Com es presenta el Sant Jordi d’enguany?
Sant Jordi és un dels moments més importants de l’any, però no és únic, també hi ha la campanya de Nadal i Reis que és més llarga. Amb 18 anys, aquest períodes formen part de la nostra feina. Tenint en compte que aquest any el Sant Jordi cau en dissabte, i no és habitual que sigui festiu, creiem que serà un bon Sant Jordi, amb ambient més festiu. Enguany, per primer cop davant la  llibreria el 23 d’Abril  organitza una llotja literària d’autors del Maresme,  a més de les signatures de cada any el diumenge 17 d’Abril.

La tasca cultural que es fa a les llibreries és un del puntals. Quin tipus d’activitats i propostes organitzen des d’Índex?
Considerem que és vital  dinamitzar la cultura des de les llibreries. Fem propostes com promocionar cada mes una editorial, dedicant li un espai diferencial,  acompanya-t’ho amb una presentació i sorteig. També clubs de lectura i escriptura, durant tot l’any, i diverses presentacions i conta-contes pels més petits. Ens agrada innovar culturalment i estem oberts sempre a noves propostes.

La comunicació a través de les xarxes socials també és molt necessària avui en dia. Vostès ja s’hi han posat. Quines accions estan fent en aquest sentit?
Sí, el que ens permeten les xarxes és acostar-nos al lectors per un canal participatiu i molt important. La totalitat de les nostres activitats es veuen publicades a les xarxes i, alhora, s’utilitzen aquests canals per presentar novetats, recomanar i  interactuar amb els editors, llibreters, autors i lectors

Com s’interrelacionen amb escriptors i entitats de Vilassar de Mar?
Ens agrada cuidar  la relació amb els escriptors en general i dels de km 0 en particular, per això va néixer la iniciativa del club de lectura d’autors de territori. Amb les entitats del poble i fins i tot altres comerços, col·laborem puntualment per fer presentacions relacionades amb els seu producte o activitat.

Podem parlar de què avui en dia hi ha un lector més especialitzat que mai o encara es ven molt el llibre com  a regal que sempre queda bé?
Hi ha de tot, però el lector actual, aquell que compra llibres tot l’any, arriba a la llibreria més informat i format, és a dir amb més criteri.

Són les dones les majors compradores de llibres?
Estadísticament sembla que sí, però la manera de comprar és el que marcaria aquesta diferència. Les dones compren més sovint  i els homes compren més quantitat. El que si és cert, és que a les activitats culturals, en general, són més participatives les dones que els homes.

La recomanació del llibreter ajuda molt al lector. Cal un treball permanent d’estar a l’aguait de les novetats. És aquesta una de les feines més difícils que tenen?
I tant, hi ha tanta oferta i tanta diversitat de temes i gustos diferents que de vegades és fa difícil, però és la feina més gratificant d’un llibreter, i també és enriquidor que un lector et recomani a tu.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí