Una campanya demana ‘reflexionar’ abans de comprar per regalar joguines segures i no sexistes

Text: ACN
312

L’Agència Catalana del Consum i l’Institut Català de les Dones aposten per jocs ètics, sostenibles i que no creïn addicció als infants.

La campanya ‘Reflexiona sobre #elpaperdelregal’, que la Generalitat ha posat en marxa, vol fomentar la compra de joguines segures i lliures de sexisme, de violència i de continguts que puguin crear addicció als infants. L’Agència Catalana del Consum (ACC) i l’Institut Català de les Dones han unit per primera vegada els esforços per promoure un consum responsable de cara a Nadal i sensibilitzar sobre el paper educatiu de les joguines.

La presidenta de l’ACC, Beth Abad, anima a apostar per una joguina molt més ètica i sostenible, amb valors i la presidenta de l’ICD, Laura Martínez, demana trencar els estereotips de gènere també en el temps de joc”. Des de principis d’any, Consum ha retirat del mercat més de 41.300 joguines perquè no complien els requisits de seguretat o d’etiquetatge.

La campanya insta a reflexionar “abans de regalar” per Nadal per fomentar joguines que siguin segures: és a dir, sense riscos i, també, lliures de violència, sexisme i continguts que puguin crear addicció, que són sobretot aquells que no faciliten compartir l’espai de joc. També recomana comprovar que les joguines portin el segell de Conformitat Europea (CE), que indica que compleix la normativa comunitària de seguretat, molt garantista en aquest àmbit, ha indicat Abad, que ha afegit que el 60% de les joguines alertades al mercat provenen de països asiàtics.

No només es tracta de seguretat, prevenció i retirada de joguines, sinó fomentar valors per eradicar la violència i el sexisme”, ha resumit la directora de l’ACC, que també ha posat èmfasi en un consum sostenible i ha assenyalat que són preferibles les joguines de fusta i del comerç local abans que les de plàstic.

Entre els consells per comprar joguines segures, buscar-les en establiments de confiança; parar atenció en l’etiquetatge; fixar-se en les restriccions d’edat; vigilar amb les joguines amb elements petits que es puguin desmuntar o que tinguin parts tallants; comprovar que les piles de les joguines elèctriques queden ocultes amb una tapa segura; evitar joguines amb cintes, llaços o cordills llargs que es puguin enredar; que siguin fabricades amb materials de baixa combustibilitat o llegir les instruccions i les advertències del fabricant, així com retirar els embolcalls ja que poden provocar asfíxia.

Les dades mínimes obligatòries que han d’aparèixer en l’etiquetatge són el segell CE, que significa que la joguina compleix les exigències essencials de seguretat de les normes comunitàries i que el fabricant n’assumeix la plena responsabilitat; el nom i la marca del producte i els elements identificatius (lot, sèrie…); la raó social i l’adreça del responsable de la joguina i les instruccions i advertències d’ús i restriccions d’edat si n’hi ha.

Estereotips de gènere: quan la nena juga dins de casa o quan el nen guanya el joc

La presidenta de l’Institut Català de les Dones ha recordat que l’últim informe del Consell Audiovisual de Catalunya (CAC) va advertir que si bé els estereotips masculins baixaven, els femenins augmentaven. Són representacions d’estereotips femenins, per exemple, relats de nenes jugant només amb nenes i de nenes jugant amb nines, en mons idíl·lics i màgics. En la majoria de casos, els espots protagonitzats per nenes tenen lloc dins la llar.

Tot i que els anuncis protagonitzats conjuntament per nenes i nens guanyen protagonisme, també s’hi detecten discriminacions. Així, per exemple, en els jocs de taula, quan es mostra el guanyador, en la majoria de casos és un nen.

L’ICD recorda que la reproducció de conceptes sexistes a través de les joguines impedeix el ple desenvolupament de les persones i atempta contra el principi d’igualtat efectiva de dones i homes. Per això, anima a superar els estereotips de gènere en les joguines: tothom ha de poder desenvolupar la tendresa, la valentia, la sensibilitat, la iniciativa o la fortalesa.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí