Catalunya s’acomiada del rei de la rumba

Text: Redacció  // Foto: A.C. TornaveU / AMIC
499

Pere Pubill Calaf, ‘Peret’, tenia les seves arrels familiars a Mataró, ciutat on va néixer el 1935. I precisament va ser a la capital del Maresme, al cementiri dels Caputxins, al costat del seu avi, on la seva família va acomiadar-lo el dia 29 en una cerimònia en la intimitat en la qual van escoltar-se les dues cançons que l’artista havia demanat: ‘El muerto vivo’ i ‘Porque yo me iré’.

Prèviament, però, va rebre un comiat multitudinari de totes les persones van passar per la Capella ardent, el dia 28, al Saló de Cent a l’Ajuntament de Barcelona. Familiars, amics, gent del món de la cultura i de la política, admiradors… van voler dir l’últim adéu al rei de la rumba. Pel que fa a les autoritats de la capital del Maresme, l’alcalde de Mataró, Joan Mora, i el regidor de Cultura i primer tinent d’alcalde, Joaquim Fernàndez, van anar-hi en representació del consistori.

Amb una llarga trajectòria com a cantant i tot un referent popular, Peret va ser el creador de la rumba catalana a partir de la fusió  del rock, el tanguillo flamenc i el mambo cubà. Va debutar als escenaris a la dècada de 1940. En la seva carrera musical va enregistrar una trentena de discos, sense comptar els recopilatoris. També va participar en una desena de pel·lícules.

Precisament, entre els guardons obtinguts, va rebre la Medalla d’Or al Mèrit Artístic de l’Ajuntament de Barcelona. I el 2011 Mataró li va atorgar el títol de Fill predilecte de la ciutat en reconeixement de la seva trajectòria professional i com a creador de la rumba catalana, en la que va ser la primera ocasió en què el consistori entregava aquesta distinció.

L’any passat, en el record més recent de tots, el cantant va participar en el ‘Concert per la Llibertat’, interpretant ‘L’emigrant’ i ‘Catalunya té molt poder’. Poc abans de morir estava ultimant el seu primer disc íntegrament en català.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí