CiU supera per primer cop el PSC

Joan Salicrú.  Periodista
382

Lariera48La victòria del Partit Popular a nivell general espanyol ha estat especialment amarga per als socialistes en localitats com Mataró, on per primera vegada des de 1977 el PSC no ha estat la formació política més votada pels ciutadans en unes eleccions generals. Aquest 20 de novembre de 2011 ha estat CiU qui s’ha alçat com la guanyadora a la capital del Maresme, obtenint 15.898 vots (27,55%) i pujant per tant 3.965 vots respecte els anteriors comicis generals, en la línia del conjunt del país. Al PSC, en canvi, l’han votat 14.924 ciutadans (25,86%), perdent 12.551 vots respecte l’any 2008. Ha obtingut, per tant, uns pèssims resultats -l’any 2000, amb la majoria absoluta d’Aznar i per tant amb uns mals resultats dels socialistes a nivell general, va arribar a treure 20.594 vots.

La derrota del PSC és especialment sagnant perquè el PP ha aconseguit 2.099 vots més que els anteriors comicis generals pujant fins a 13.262 vots (22,98%), trepitjant com mai els talons als socialistes en unes generals a Mataró. El PP fins i tot ha tret més vots que l’any 2000, amb la majoria absoluta d’Aznar. El daltabaix a can PSC encara és més gran perquè a tota la resta de ciutats de la segona corona metropolitana, excepte Vilafranca, Granollers i la capital del Maresme, han guanyat els socialistes.

Pel que fa a la resta de partits, es confirma la solidesa del vot postcomunista d’ICV-EUiA i també d’ERC -sis mesos després de quedar exclosos del nou consistori, amb els resultats d’avui hauria mantingut els dos regidors obtinguts el 2007. I, en canvi, la volatilitat dels gairebé 4.700 vots de Plataforma per Catalunya, que han quedat reduïts a 2.518 (4,36%), matisant així el vot del maig passat per a aquesta formació xenòfoba.

Tot plegat tindrà algunes conseqüències. Els mals resultats del PSC suposaran un fort correctiu pel sector de la generació blackberry que havia apostat fort per Ana María Barrera com a “candidata” mataronina i reequilibraran les forces entre aquest grup i el de l’exalcalde Joan Antoni Baron, setmanes abans de formar-se la nova executiva local. I d’altra banda, pel que fa a la governabilitat de la ciutat, la majoria absoluta del PP a nivell espanyol no preconitza cap interès de l’alcalde Joan Mora en arribar a un pacte amb els populars a Mataró. Aquest 20-N pot haver quedat decidit que el govern municipal del mandat 2011-2015 estarà format únicament pels vuit regidors de CiU, com s’albirava des d’un principi, i que la forma de governar la ciutat serà a partir de la tècnica de la “geometria variable”. Veurem fins on és capaç d’arribar Mora amb aquesta fórmula de govern.

COMPARTIR