Com afrontar la nit de Sant Joan

Text: Naturcenter
570

Com cada any, s’acosta la nit de Sant Joan, la més llarga de l’any i de les més festives, però amb ella també arriben els petards i els sorolls forts que poden afectar a les nostres mascotes. Aquí us explicarem les possibles reaccions que poden tenir les vostres mascotes i els millors mètodes o mesures de prevenció per a poder passar aquesta festivitat sense incidències.

Reaccions envers els sorolls forts

Pel que fa als nostres gossos, les fòbies als sorolls són un problema malauradament molt comú i poden arribar a causar serioses complicacions. Tot això fa que els nostres gossos puguin mostrar un increment de la sensibilitat enfront de sorolls inesperats, por a sorolls o llocs que relacionin amb el soroll que els espanta i en última instància poden arribar a tenir por de sorolls que abans eren normals per a ells. A la nit de Sant Joan ens podem trobar amb què la nostra mascota estigui extremadament nerviosa, s’escapi, no pari de bordar o arribi a autolesionar-se en un atac de pànic.

Per altra banda, els gats, davant de situacions com la nit de Sant Joan, estan exposats al que ells consideren com una amenaça, de la qual  no saben defensar-se. Podem veure signes d’estrès o modificacions a la seva conducta tals com l’amagar-se i desaparèixer durant hores (potser darrera dels mobles i/o electrodomèstics), intents de fuga, orina i femtes a qualsevol lloc de la casa o manca d’apetència.

Precaucions prèvies al dia de Sant Joan

Hem de tenir en compte una sèrie de requisits i mesures prèvies per a poder afrontar més fàcilment la por i l’estrès que arribarà a sofrir el nostre animal.

En els gossos, un dels requisits més importants davant de nits amb elevat risc de fuga com aquesta, és el tenir correctament identificat el nostre animal amb el microxip. A casa, hauríem de crear una “zona segura” per al gos, bé sigui una habitació o racó de la casa, hem de intentar que el gos associï la zona amb seguretat, tranquil·litat i calma.

Pels gats, hauran de romandre a casa des d’un o dos dies previs a Sant Joan. Hauran de disposar de aigua, menjar i sorra neta en tot moment, així com també de llocs on amagar-se o posar-se en alt, per a donar-li més seguretat. També haurem de crear una “zona de confort” on el gat s’hi senti més segur; deixant-lo tranquil cada vegada que hi vagi.

En aquests espais de confort, podem fer que s’hi senti més còmode oferint-li jocs, premis o carícies, o enfortint-ho amb el difusor de feromones.

La nit de Sant Joan

És el moment en el que es llencen més petards, i en el que més risc de fugues, estrès o atacs d’ansietat es poden donar. En aquesta nit, la nostra actitud, reforçada amb les mesures prèvies serà el factor decisiu per a què la nostra mascota es senti segura i no tingui problemes. En el cas dels gossos, el que hem de fer és portar-los a la seva “zona segura” unes hores abans de què comenci la festa, i deixar-los que es relaxin i es tranquil·litzin. En el moment dels focs artificials o petards, haurem d’evitar anar a “consolar” a l’animal, ja que això és un reforç de la conducta de por.

En quant als gats, la història canvia completament. Haurem de tancar portes i finestres (ja que la llum dels focs artificials pot espantar-los molt) de la zona on es trobi el nostre gat. Donar aigua, menjar i tenir la caixa de sorra neta i accessible són factors importants. Com hem esmentat abans, l’actitud del nostre gat pot ser la de “desaparèixer” o amagar-se fins que passi el perill, cosa que és completament normal i no els haurem de molestar ni treure del seu amagatall.

Tots aquests consells i pautes són realment útils, però al mercat tenim productes que són les millors eines per a combatre l’estrès o els problemes d’adaptació de les nostres mascotes. Aquests productes, són anàlegs de les feromones maternes de gossos i gats, és a dir, substàncies que imiten l’efecte de les feromones que produeixen les mares lactants. Les feromones, anomenades DAP o CAP tenen un efecte calmant i de “seguretat” en les nostres mascotes, i ens ajuden a fer que aquestes es sentin més a gust o més relaxades en zones o moments d’estrès.

El mètode d’utilització es ben senzill. Ja que el producte es presenta en forma de difusor, similar als repel·lents de mosquits. El que haurem de fer és endollar-lo al lloc que haguem designat com a “zona de seguretat/confort”.

Haurem d’endollar-lo entre una i dues setmanes abans de Sant Joan, i mantenir-lo durant la setmana posteriorment. Això farà que la nostra mascota es senti més calmada, assossegada i segura en aquesta zona, i ens ajudarà en gran mesura a prevenir els possibles atacs d’ansietat propis de Sant Joan. En el cas dels gossos, també disposem de comprimits naturals que poden ajudar a millorar el seu estat de calma.

Per tot això, cal una valoració prèvia del veterinari.  No dubteu en adreçar-vos al vostre veterinari o centre especialitzat per poder resoldre tots els dubtes que tingueu Bona revetlla!

COMPARTIR