Com protegir-se dels ciberatacs?

Eli Guillén.  Màrqueting digital. www.eliguillen.es
123

40.000 ciberatacs cada dia. Aquesta és la mitjana d’atacs cibernètics que es produeixen diàriament a Espanya, una quantitat que, arran de la pandèmia, ha crescut de manera exponencial.

La Societat de la Informació ha permès a les pimes agilitzar moltes de les seves accions diàries, millorar la seva productivitat, ser més competitives en el mercat global o comptar amb un potencial de difusió alt a un cost relativament baix. Sens dubte, són moltíssimes les bondats de l’època actual amb la implantació de les noves tecnologies i la digitalització de l’empresa. Tanmateix, un canvi tan significatiu comporta també nous riscos i problemes als quals cal enfrontar-se i donar resposta.

Igual que les tecnologies de la informació i la comunicació han donat lloc a nous models de negoci interessants per al consumidor o per a la societat, també ocorre tot el contrari. Al costat de la generació de nous productes i serveis amb base tecnològica sorgeixen models de negoci basats en males pràctiques que, precisament, pretenen aprofitar-se de les empreses que han apostat per la innovació.

El cas més tangible d’aquestes males pràctiques són els ciberatacs. De fet, els ciberatacs a empreses van augmentar un 150% en 2021.

Diverses fonts indiquen que el cost mitjà d’un ciberatac per a una empresa és de 75.000 €, sens dubte una quantitat molt elevada si pensem en pimes o microempreses, suposant un percentatge molt alt de la seva facturació anual. Aquest cost, en efecte, pot suposar fins i tot el tancament d’una pime.

Llavors, com pots mantenir-te fora de perill?

Com hem comentat al principi, cada vegada estem més exposats a ciberatacs, per això hem de mantenir un mínim de seguretat en els dispositius que utilitzem en el dia a dia. Els principals consells que donen els especialistes són:

  • Formació: Moltes de les bretxes de seguretat en les empreses són per errors humans.
  • Tallafocs: Configurar tallafocs per a mantenir les xarxes segures i tots els dispositius amb antivirus. També seria recomanable un protocol d’anti-spam als correus electrònics.
  • Actualització: Mantenir actualitzades les aplicacions: quan hi ha una actualització en una app la majoria de vegades és per a corregir una vulnerabilitat de seguretat detectada, mentre no l’actualitzis, les teves dades podrien quedar exposades.
  • Doble verificació: Activa en totes les plataformes o serveis en xarxa que usis el doble factor d’autenticació i configura bé els paràmetres de seguretat.
  • Dades segures: Empra contrasenyes segures i diferents per a cada servei: imagina’t que fessis servir una única clau mestra per a obrir la porta del teu domicili, la del teu vehicle, la teva casa d’estiueig, la teva taquilla del gimnàs… Sens dubte una comoditat, però tot un perill si te la roben, no creus?
  • Els perills de la geolocalització: Segurament ja tens interioritzat que no has de compartir la teva geolocalització en temps real. Però, sabies que les teves fotos amaguen metadades no visibles? Que a més de donar la teva ubicació, poden incloure dades com l’elevació, distància, el model del teu mòbil i fins i tot el nom del llocs com restaurants o botigues?
  • Ull amb les wifis públiques: Utilitza SEMPRE una Connexió VPN de pagament (important aquesta dada). Si decideixes no usar una connexió VPN, no et connectis a webs que continguin informació delicada. Com el teu banc en línia, no empris apps de pagament, evita connectar-te a les teves xarxes socials o consultar el teu correu electrònic. Si ho fas, tanca després sessió i canvia contrasenyes.

Finalment, mai pensis que no et hackejaran perquè no ets rellevant o perquè no tens res a amagar. Segurament, no seràs un cas Pegasus, però et poden robar la identitat en un tancar i obrir d’ulls.

COMPARTIR