Contagi

Ferran Planell.  Escriptor
770

Davant d’un full en blanc ple de la incertesa del no-res, de la buidor com a resposta a la mirada atenta, hi apropo la punta del llapis amb timidesa. El canell no m’acaba de respondre i resta immòbil suspès en l’abisme del dubte. Si almenys aquests dits encarcarats pel confinament m’obeïssin per dibuixar la primera lletra, estic convençut que darrere en vindria una altra i que amb tres, quatre, sis de ben arrenglerades, l’efecte contagi emplenaria el paper d’aquell blau que convida a la lectura.

Davant la por que el que acabem dient no ens sigui plaent, podem preservar els quaderns de la brutícia del desgavell, els podem entaforar dins el calaix i fins i tot tancar-lo passant la clau. Però, s’ha d’escriure per poder llegir. Ho hem de fer, si no volem que el temps esgrogueeixi els fulls.

Fase 1, fase 2, fase 3, fase del desfasament. Ja està, ja ens podem airejar, encara que ens costi respirar en dur la boca tapada. El nas és quelcom més procliu a ésser alliberat. I és precisament mitjançant aquest apèndix que tots ens ensumem el pitjor, el que encara no està escrit, el que ens perpetua en la inquietud. L’imaginari del desig ens duu a bucòlics paisatges de mans entrellaçades, de llavis agermanant-se, de pells acariciades, d’íntimes converses requerint la proximitat dels cossos, de festes desfermades, de concerts, de vins a peu dret en el bullici, de nits de jazz sota els estels; però, ens fa basarda. Som humans i els virus ens poden.

Encetem un estiu diferent amb l’esperança que el bon temps apaivagui la bèstia ferotge que ens assetja. Tot i que tenim present que amb aquelles passejades de vespres vora al mar, quan la rebequeta comenci a ser de bon portar, quan els ocres s’imposin al verd, els microscòpics depredadors ens tornaran a envoltar.

Diu el refranyer que a l’estiu tota cuca viu. I qui viu, conviu, perquè no sabem fer-ho d’una altra manera. Que el pessimisme ens contagiï la prudència i l’optimisme ens encoratgi a seguir endavant.

De ben segur que aquest no serà com els altres, però us desitjo igualment un Bon estiu!

COMPARTIR