Controlats pels algoritmes

Anna Lladó.  Periodista. www.annalladoferrer.com
326

Creiem que triem el que veiem a plataformes online de sèries i pel·lícules com ara Netflix o Amazon Prime Video. Ara bé, segons la consultora i professora Elena Neira, la majoria de persones no escull el que vol veure. Són els algoritmes els que fan que elegim un determinat contingut.

Plataformes com ara Netflix ens monitoritzen; saben què mirem, què ens agrada o desagrada, a quina hora, durant quanta estona… Amb dades com aquestes, adapten la pantalla d’inici a cada persona i moment del dia i d’aquesta selecció surt el que acaba triant la majoria d’usuaris. Per tant, no ‘escollim’ el que veiem, encara que ens ho sembli.

El fet que l’algoritme acabi triant per nosaltres té els seus pros i contres. Segons el professor de la Universitat de Barcelona Santi Seguí, davant de l’enorme quantitat d’informació i continguts que hi ha avui dia, els algoritmes ens ajuden a escollir el que volem veure. Fan que l’elecció sigui més fàcil.

Ara bé, segons Elena Neira, els algoritmes també poden construir “vestits a mida perillosos”. Dit d’una altra manera; redueixen la nostra elecció a la selecció de continguts que consideren més adient, el que redueix la nostra perspectiva, creant una mena de bombolla. I això no és tot perquè, segons Seguí, els algoritmes fomenten els estereotips.

El professor de la UB preveu, a més, que els algoritmes cada cop seran més sofisticats i és per aquest motiu que considera necessària una major ètica i transparència per part de les plataformes.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí