Coopera que cooperaràs

Text: Ateneu Cooperatiu del Maresme
904
Maria Planes a l’Espai Respir.

L’Ateneu Cooperatiu del Maresme, un projecte impulsat per la Generalitat de Catalunya i que a Mataró ha estat acollit per l’Ajuntament i emplaçat al Cafè de Mar, té entre els seus reptes impulsar noves cooperatives i generar nous llocs de treball. Treballa també per la difusió i la sensibilització dels espais cooperatius, però els seus responsables locals parlen de generar noves realitats concretes. Les tres iniciatives que segueixen s’emmarquen en aquest context.

Elipsi. Un espai de Logopèdia i Psicologia dirigit a infants, joves, adults i famílies que treballa en els àmbits de la logopèdia i la psicologia. Un espai enèrgic, de caràcter jove, on treballem per al benestar de les nostres pacients i famílies. Així defineix Paula Mestre, la promotora de l’espai junt amb Cristina Agea, el que fan en aquest centre ubicat al carrer Nou des de fa quatre anys i que ara es farà cooperativa. “Realitzem l’avaluació, el diagnòstic, l’orientació i la intervenció dels diferents casos segons l’àmbit de tractament. Comptem amb servei de llengua de signes catalana i espanyola, i oferim tallers per a famílies, professionals de l’educació i altres disciplines”, explica Mestre.

Elles són de Castelló de la Plana però resideixen a Mataró, des d’on treballen –de moment com a autònomes– a un despatx al centre de Mataró. “El projecte de crear Elipsi com a cooperativa, sorgeix de la necessitat d’autoemplear-nos, de millorar les nostres condicions laborals, de créixer com a professionals, de coordinar-nos diferents professionals en un espai multidisciplinar i d’oferir un servei ampli, de qualitat i accessible a tothom”, rememora.

La relació d’aquest col·lectiu amb l’Ateneu Cooperatiu del Maresme va sorgir arran de les formacions en cooperativisme que es van promoure el passat mes de juliol. “Cap de nosaltres tenia experiència en el funcionament intern que regeixen aquestes dins d’un marc laboral i legal. I fruit de les formacions vam veure que el projecte que teníem en ment encaixava amb el concepte de cooperativa, ja que aquesta, ens permet tenir autonomia sobre les decisions que afecten a la nostra feina, així com garantir que els acords siguin presos de manera consensuada”, recorda la Paula.

La botiga del projecte Lacaseco.

Lacasaeco. Aquest és un projecte sorgit el 2004 i del qual, durant el 2017, l’Anna Fuster i l’Amalia Larrañagahan n’han pres el relleu “amb la il·lusió de donar continuïtat i consolidar l’oferta de productes saludables, respectuosos amb el medi ambient i de proximitat per una criança natural i un descans saludable”.

L’emplaçament de la botiga, a la cantonada del carrer Sant Francesc d’Assís amb el carrer de la Coma de Mataró, és molt especial: una de les parets és un tros de l’antiga muralla de Mataró. L’immoble en sí és una casa antiga, de manera que l’aspecte no és de ser “només” una botiga sinó un espai realment acollidor. Això ajuda a contextualitzar-la com un punt de trobada de persones que volen compartir diferents necessitats i inquietuds. “El nostre compromís personal és amb el consum responsable, conscient i sostenible”. La decoració de la botiga, amb objectes fets a mà i de màxima qualitat com la fusta, el vímet, el cotó, la llana o l’espart enllacen amb aquesta vocació.

“La nostra aposta per formar una cooperativa ve d’una necessitat personal nostra d’estar comunicades amb altres entitats properes a la nostra filosofia, del treball en xarxa, de sentir-nos acompanyades i de poder compartir els nostres ideals”, explica Amalia Larrañaga. Aquesta basca afincada a Mataró des de fa tres anys comenta que l’Ateneu Cooperatiu del Maresme les ha assessorat i facilitat informació per poder constituir la cooperativa i que els ofereix un seguiment “en el qual la comunicació és molt fàcil i accessible”.

Mir Serveis Socials. Ramon Marcos és de Girona però des de fa anys viu a Premià de Dalt, on té la seu una de les Aules de Respir –l’altra és a Premià de Mar– que ha impulsat amb la voluntat de dotar de més humanitat i sensibilitat els anomenats Centres de Dia. “Vaig començar a fer Serveis Assistencials Domiciliaris, a l’estranger, i quan vaig tornar a Catalunya no tenia feina. En plena crisi vam inventar aquest concepte de l’Aula de Respir, que intenta superar el concepte de Centre de Dia perquè té un to més convivencial. No volem que els avis estiguin en un sofà, mirant la tele i passant les hores”. En comptes d’això, es programen activitats terapèutiques, altres de més típicament lúdiques, treballs cognitius i de psicomotricitat i també sortides a l’exterior.

L’Aula de Respir de Mir Serveis Socials a Premià de Mar, ubicada en un espai privat, va obrir les portes el 2009. L’èxit va fer que el veí Ajuntament de Premià de Dalt demanés de copiar el model i rehabilités un antic menjador social per a poder funcionar en aquest sentit. I després de presentar-se al concurs preceptiu, des de fa dos anys i mig Mir explota aquest servei.

Fins ara eren en Ramon i la seva dona –Maria Planes, també de Premià de Dalt–, autònoms, i en aquests moments segueixen els passos per esdevenir cooperatives, ajudats per l’Ateneu Cooperatiu del Maresme. “Des de la primera atenció per telèfon, tot ha anat molt bé i molt ràpid. I això que sovint als ajuntaments els costa actuar amb rapidesa, de manera que és d’agrair”, explica en Ramon, que és el director de l’empresa, mentre que la seva dona Maria coordina els dos centres. Una empresa que té ja sis treballadors, que ara passaran a formar part de la cooperativa.

MÉS INFORMACIÓ:

LaCasaEco: 93.854.71.69 // info@lacasaeco.com // www.lacasaeco.com
Mir Serveis Socials: 637.810.866 // 610.704.181 // mirserveis@gmail.com
ElipsiMataró: C/ Nou, 21, 1a (Mataró) // 931.69.59.60 // 630.982.913. elipsimataro@gmail.com

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí