El Dia de la dona treballadora

Text: Redacció
433

En aquesta jornada tradicionalment es reivindica el feminisme i la lluita de la dona per la seva participació, juntament amb l’home, al camp del treball i a la societat en general; però també es va molt més enllà, ja que en els darrers anys aquest dia serveix per donar un toc d’atenció de què encara cal molt camí per a recórrer en aspectes d’igualtat, alhora que vivim en una societat on la violència de gènere, malauradament, és notícia sovint.

El Dia Internacional de la Dona Treballadora és fruit d’un llarg procés històric i de reivindicacions socials. S’atribueix la celebració de la data a l’incendi del 1908 a la fàbrica Cotton Textile Factory, de Washington, on un grup de treballadores va declarar una vaga en protesta per les insostenibles condicions laborals. Però els fets de Nova York serien tres i no un: la vaga de treballadores del tèxtil de 1857, l’esmentat incendi de la fàbrica Cotton i el de la Triangle Shirtwaist Company, el dia 25 de març de 1911. Tràgicament, en aquest últim van morir 142 obreres, la majoria immigrants joves que l’any anterior havien protagonitzat una vaga per demanar millores laborals.

D’altres celebracions a Estas Units i Europa promogudes per dones socialistes han anat configurant aquesta diada que com a Dia Internacional de la Dona Treballadora queda fixat en la data del 8 de març, a partir de la sortida al carrer, protestant per la manca d’aliments, de les dones russes el 8 de març de 1917. Finalment, però, Nacions Unides va implantar la diada internacional el 1977.

Una campanya viva

Precisament, aquests dies, la Generalitat de Catalunya, les diputacions de Barcelona, Girona, Tarragona i Lleida, l’Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya, impulsen la campanya “Tu mous fitxa. Catalunya per l’equitat de gènere”.

L’objectiu de l’Institut Català de les Dones amb aquesta campanya és promoure la reflexió i la revisió individual de cada ciutadà i ciutadana al voltant del concepte equitat de gènere, ja sigui en l’àmbit professional, com en les relacions familiars i personals.

Aquesta presa de consciència individual ha de permetre actuar, moure fitxa, i protagonitzar una transformació que ens porti a una societat on el valor de la igualtat d’oportunitats entre homes i dones sigui una realitat efectiva. Per això, la imatge gràfica de la campanya juga amb els elements dels escacs i moure fitxa.

Per a tots els gustos

Entre algunes de les propostes que en línia amb el Dia Internacional de les Dones es faran aquests dies, destaca el proper dissabte 7 de març, de 9’30 a 14’30h, al TecnoCampus de Mataró, la Jornada ‘Alimenta el teu negoci’, adreçada a dones empresàries i emprenedores i promoguda per la Diputació de Barcelona, l’associació Dóna’t un Impuls i l’Ajuntament de Mataró.

La dona empresària és el centre i protagonista d’aquesta proposta. L’esdeveniment es planteja com “un espai de reflexió i impuls a totes aquelles dones que tenen una empresa, que estan començant o que s’ho estan plantejant”.

Entre els objectius que es plantegen els organitzadors d’aquesta iniciativa, hi ha donar major visibilitat social i empresarial a la dona, oferir informació rellevant per a la creació i desenvolupament dels seus negocis i esdevenir un espai d’intercanvi, epicentre de contactes i sinergies.

Com també expliquen, serà una jornada dinàmica amb tallers, taules rodones, diàlegs oberts i networking. Més informació a: www.donatunimpuls.com/alimenta-el-teu-negoci.

Centrant-nos en l’àmbit esportiu, destaca com a novetat a Vilassar de Mar la realització d’una cursa no competitiva que seguirà l’itinerari d’una de les ‘rutes saludables’ del municipi i que es podrà fer corrent o caminant.

La cursa del Dia Internacional de la Dona, organitzada per l’Ajuntament, porta per lema “Avancem per la igualtat”. Qui opti per fer-la corrent seguirà l’itinerari de la Ruta llarga (6,60 km), i qui la vulgui fer caminant seguirà la Ruta mitja (4,40 km). Des de les 9 del matí, a la plaça de l’Ajuntament es farà l’entrega del dorsal i d’una samarreta amb la imatge del logotip del pla d’igualtat de gènere. La sortida tindrà lloc a les 9.45 h per a les persones que la facin caminant i a les 10 h per a les que la vulguin córrer, des de la mateixa plaça, i en acabar el recorregut hi haurà botifarrada gratuïta per a totes les persones participants.

I moltes més propostes encara, al Maresme, al voltant del Dia de la Dona: lectura de manifestos, tallers, activitats culturals i lúdiques, de formació i reivindicatives…

ALELLA. Antigues Escoles Fabra
Projecció del documental. Divendres 6 a les 19.30h. Maestras de la República. Presentació i col·loqui a càrrec de FETE-UGT.

ALELLA. Restaurant Masia Mas Coll
Sopar Dia Internacional de la Dona. Dissabte 7 a les 20.30h.

ALELLA. Plaça de l’Ajuntament
Lectura de manifest institucional. Diumenge 8 a les 11.30h.

ALELLA. Pavelló Municipal
1r Torneig Femení de Futbol Sala “Alella juga per les dones”. Diumenge 8 a les 12h.

ARENYS DE MAR. C.C.Calisay
Taller vivencial. Dissabte 7 a les 17 h. Les millors històries d’Amor. Les relacions de parella sanes a càrrec de l’Associació L’Hora Violeta.

ARENYS DE MAR. C.C.Calisay
Contes de dones per a adults. Dissabte 7 a les 19 h. Dona havies de ser a càrrec de Perot Contacontes. A continuació, Nomenament de la Dona arenyenca de l’Any dins del Dia internacional de la Dona.

ARENYS DE MAR. Pati del C.C.Calisay
Lectura de manifest i presentació del treball a les escoles. Diumenge 8 a les 12.30 h.

ARENYS DE MAR. C.C.Calisay
Treballant en Igualtat. Dissabte 14 a les 19 h. Emmarcada en el projecte Mira’m de la Regidoria d’Igualtat.

ARENYS DE MAR. C.C.Calisay
Un món d’homes amb ulls de dona. Diumenge 29 a les 12 h. Inclou l’estrena de l’audiovisual: Si jo fos??

ARENYS DE MUNT. DIVERSOS INDRETS
Actes de commemoració del Dia Internacional de les Dones Treballadores. Diumenge 8 durant el matí. A les 11h: repartiment de clavells a càrrec de Donaviva; a les 12: inauguració exposició Retrats de Dones; treball d’arts plàstiques Iguals i Diferents; i Lectures en clau de dona, a càrrec del Club de Lectura.

ARENYS DE MUNT. Sala d’Exposicions
Classe oberta de Tai-Txi. Divendres 13 a les 9.30 h. A càrrec de Donaviva.

ARENYS DE MUNT. Masia de Can Borrell
El perquè del Dia de la Dona Treballadora. Dissabte 14 a les 18h. A càrrec d’Imma Moratalla de Donaviva.

CABRILS. Casal de Jubilats
Converses amb Marina Rossell, cantautora. Dilluns 9 a les 17.30h.

EL MASNOU. Ca n’Humet
Tocs de cinema i cafè. Diumenge 8 a les 18 h. VII Mostra de curts de dones.

EL MASNOU. Casa del Marquès
Emprendre en femení. Dimarts 17 a les 17.30 h. L’Anna Mercadé ens parlarà del fet diferencial de les dones emprenedores.

MATARÓ. Tecnocampus
Alimenta el teu negoci. Dissabte 7 de 9.30 a 14.30 H. Jornada per a dones empresàries i emprenedores que se celebra en el marc del Dia Internacional de les Dones.

PREMIÀ DE DALT. Biblioteca Jaume Perich
La dona i l’art. Inauguració de l’exposició, divendres 6 a les 19 h. de l’Associació d’Artistes de Premià de Dalt. Tot el mes de març.

PREMIÀ DE DALT. Biblioteca Jaume Perich
Contes per adults. Divendres 6 a les 19.30 h. “Revelacions, liposuccions i altres embolics” a càrrec d’Assumpta Mercader.

PREMIÀ DE DALT. Espai Santa Anna
Dia de la Dona. Dissabte 7 a les 21 h. Actuació de la Coral del Barri, Sopar de Dones, Concert d’alumnes i exalumnes de Teatre Musical i Ball per a Dones.

PREMIÀ DE DALT. Biblioteca Jaume Perich
Quin ús fan els nostres fills d’internet? Prevenció del ciberassetjament. Dilluns 9 a les 18 h. Xerrada a càrrec de Mossos d’Esquadra.

PREMIÀ DE MAR. Biblioteca Martí Rosselló
Presentació llibre. Dijous 5 a les 18.30 h. Àvia, un homenatge a les àvies a través de la poesia i la fotografia, de Maria Jesús Udina.

ST. VICENÇ MONTALT. Av. Toni Sors
Marxa popular. Diumenge 8 a les 9.30 h. Un cop acabada la marxa, Esmorzar pels participants.

ST. VICENÇ MONTALT. Av. Toni Sors
Lectura del manifest del Dia Internacional de les Dones. Diumenge 8 a les 13 h. En acabat, Inauguració de l’exposició “Dones de Sant Vicenç”. A càrrec de Donactiva.

VILASSAR DE DALT. Biblioteca can Manyer
Acte del dia de la Dona. Dissabte 7 a les 12 h. L’acte comptarà amb una xerrada de l’escriptora Isabel-Clara Simó, La literatura en veu de dona. Tot seguit es farà el lliurament de l’agulla de plata i es clourà l’acte amb un concert de l’Aula Municipal de Música.

VILASSAR DE MAR. plaça de l’Ajuntament
Cursa del Dia Internacional de la dona. Diumenge 8 a les 9.45 h. Amb el lema “Avancem per la igualtat”.

VILASSAR DE MAR. Can Bisa
Dones. Diumenge 8 a les 12 h, inauguració de l’exposició fotogràfica de Viladona. Del 8 març al 5 abril.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí