El dia de les roses

Text: Albert Calls  // Foto: Olga Boix
426

Sant Jordi 2011El 23 d’abril, a més de la festa del llibre és també el dia de la rosa. N’hi ha de moltes varietats i colors, tot i que la vermella, la clàssica, és la que sempre triomfa. Per això, el Mercat de Flor i Planta Ornamental de Catalunya, a Vilassar de Mar, és un referent indiscutible en aquestes dates. Enguany, la jornada de venda de flor més important de l’any caurà en un dissabte de Setmana Santa i això fa preveure una davallada de vendes. Per aquest motiu, el sector promou accions que permetin ampliar la campanya tota la setmana.

Segons expliquen des del Mercat de Flor i Planta, “només aquesta jornada de venda és capaç de salvar la temporada de molts floristes i productors. Però, pel fet de ser festiu i Setmana Santa, s’espera una davallada de vendes de roses al Mercat de Flor i Planta Ornamental de Catalunya. Es perden també les comandes de particulars i empreses, que representen un terç de les anuals per als productors i majoristes. Tot plegat, afectarà també els importadors i, en última instància, els floristes. El Mercat de Flor i Planta Ornamental de Catalunya veu amb preocupació aquesta coincidència en el calendari”.

Per pal·liar els efectes negatius que pugui tenir aquest Sant Jordi per aquestes causes, des de principis de 2011, els sectors implicats –floristes i llibreters catalans– han treballat per intentar evitar-ne al màxim els efectes negatius. Precisament per això, el Gremi de Floristes de Catalunya ha creat un cartell amb el lema “No esperis l’últim dia, tens tota la setmana”, amb l’objectiu de potenciar la venda de roses del dilluns 18 al dissabte 23 d’abril. També, la campanya, que s’engegarà una setmana abans de la diada, anima els floristes a decorar l’aparador amb motius de Sant Jordi des del mateix dilluns per tal d’estimular els encàrrecs de rosa per al dia 23, sobretot si el client ha de marxar.

D’altra banda, el Mercat agraeix totes les iniciatives per incentivar la venda de rosa en les jornades prèvies a Sant Jordi i indica que l’última vegada que la diada va caure en festiu i dins de la Setmana Santa, l’any 2000, era Diumenge de Resurrecció i s’estima que la venda de roses va caure un 33%. A més, una altra de les conseqüències d’un Sant Jordi en dia festiu i dins de la Setmana Santa serà la descentralització de la diada de la ciutat de Barcelona. Per aquest motiu, però, es preveu una major afluència de públic i d’actes de celebració i signatures d’autors en d’altres zones.

La tendència del consum de flors i plantes és estacional, indiquen també del Mercat. Així, la crisi econòmica s’ha traduït en una davallada de les vendes habituals, de l’ordre d’un 30%, que cada cop es concentren només en quatre jornades o campanyes: Sant Jordi, el Dia de la Mare, Tots Sants i Nadal, puntes de venda molt destacables.

COMPARTIR