El Maresme commemora les Jornades Europees de Patrimoni

Text: Redacció
124

Diversos municipis organitzen activitats especials per celebrar unes jornades que enguany destaquen el “patrimoni sostenible”.

El Maresme se suma un any més a la commemoració de les Jornades Europees de Patrimoni, una iniciativa del Consell d’Europa i la Comissió Europea en la que es pot conèixer la riquesa i l’atractiu del patrimoni cultural de la comarca. Enguany, el lema de les jornades és “patrimoni sostenible”, per tal de reflexionar sobre la protecció del nostre patrimoni i explorar l’ús dels recursos en relació amb la seva preservació, en un context marcat pel canvi climàtic. Aquesta celebració del patrimoni cultural té lloc del 7 al 9 d’octubre, tot i que algun municipi ho allarga fins el 16 d’octubre.

Diversos municipis de la comarca han organitzat activitats per celebrar aquestes jornades. Un d’ells és Premià de Mar, que ha programat visites a espais que habitualment no estan oberts al públic al Museu de l’Estampació: les reserves, on es custodien i conserven les peces. També es podrà observar el laboratori d’arqueologia del museu de la mà dels investigadors.

Arenys de Mar prepara diferents activitats durant tot el cap de setmana, començant pel divendres 7, quan es farà una visita guiada al retaule barroc de Pau Costa, ubicat a l’església de Santa Maria, que es repetirà també el dissabte 8. El mateix divendres es farà la presentació de La història d’un Miracle, el llibre de Xavi Solà, a la plaça de l’Església. El dissabte hi haurà una visita guiada pels carrers d’Arenys de Mar per descobrir mostres de ceràmica dels últims 300 anys i també al Museu de Mineralogia. Les Jornades Europees de Patrimoni són també el marc de la conferència El patrimoni arenyenc: d’allò que hem heretat del passat a allò que llegarem al futur, a càrrec de Pilar Vélez. Tant dissabte com diumenge es podran visitar també els búnkers arenyencs.

Vilassar de Mar combina les Jornades Europees de Patrimoni amb l’any internacional de la Pesca Artesanal organitzant diferents actes del 13 al 16 d’octubre. S’iniciaran amb un seminari titulat “La pesca i el patrimoni cultural de Vilassar de Mar”, seguirà amb una visita a la col·lecció de pesca del Museu de la Marina i amb un itinerari del patrimoni pesquer desaparegut.

També fan portes obertes el dia 9 al Masnou, concretament a eixides i safareigs, i visites al Centre d’Interpretació de la Mina d’Aigua i el dia 8 a un dels edificis més destacats però alhora desconeguts del municipi, Can Teixidor.

Mataró és un dels municipis que més activitats ha organitzat per commemorar l’esdeveniment. Entre elles, destaquen les visites al campanar de Santa Maria de Mataró, al conjunt barroc dels Dolors, a la vil·la romana de Torre Llauder, a la casa Coll i Regàs, a La Presó o a la primera obra construïda per Antoni Gaudí, la Nau Gaudí. El Museu de Mataró inaugura l’exposició Creació a quatre mans, el binomi de l’escultura en vidre i també es podrà veure la importància del vidre a les col·leccions del museu. I pels menuts, un monòleg teatralitzat a Torre Llauder, on la protagonista és Júlia, filla de l’emperador, i un taller per teixir un tipi a Can Marfà.

Montgat opta per fer portes obertes a l’ermita de Sant Martí i un recital de Gessamí Boada el dia 9 i dos passis de visites comentades els dies 8 i 9 a la torre de guaita, el túnel del tren, el turó de Montgat i els nius de metralladores.

A Cabrils, el dia 9 podreu assistir a la transformació de la Fàbrica Gran de Cabrils, amb una xerrada que tindrà lloc a les 11:30 a càrrec de l’arquitecte Bernat Hernández. També es podrà visitar l’exposició amb plànols, fotografies i representacions 3D del projecte, així com una maqueta a la Sala de la Concòrdia.

A Malgrat de Mar, les Jornades Europees de Patrimoni se celebren amb música, concretament amb les actuacions de grups de música folk de diferents països d’arreu del món. Seran del dijous 6 al dissabte 8 a diferents places i parcs del municipi.

ALELLA. Oficina de Turisme
Itinerari: Les cases senyorials d’Alella. Diumenge 9 a les 10.30 h.ARENYS DE MAR. Església de Santa Maria
Retaule barroc de Pau Costa. Divendres 7 a les 11 h. Dissabtes 8, a les 11 h. Visita guiada.

ARENYS DE MAR. Museu d’Arenys de Mar
La defensa de la costa. Dissabte 8 i diumenge 9 a les 10 h. Visita als búnkers d’Arenys de Mar.

ARENYS DE MAR. Museu Mineralogia
300 anys de ceràmica al carrer. Dissabte 8 i diumenge 9 a les 10 h. Visita guiada pels carrers d’Arenys de Mar per descobrir mostres de ceràmica de diferents èpoques, obres d’artistes i artesans.

CABRERA DE MAR. Plaça de la Fàbrica
Reviu Ilturo! Dies 1, 2, 8 i 9 d’octubre. Torna el Festival Cultural Iberoromà que converteix Cabrera de Mar en l’antiga Ilturo.

EL MASNOU. Can Teixidor
Visita guiada a Can Teixidor. Dissabte 8 a les 10.30 i 12 h.

EL MASNOU. Mina d’aigua
Visita guiada a la Mina d’Aigua. Diumenge 9 a les 11 h.

MATARÓ. Plaça Pepa Maca,
Ruta per la indústria tèxtil mataronina. Dissabte 8 a les 10 h. Itinerari A. Dissabte 15 a les 10 h. Itinerari B.

MATARÓ. Plaça de Santa Maria
El campanar de Santa Maria de Mataró. Dissabte 8 a les 10, 11, 12 i 13 h. Visita guiada a càrrec del Grup de Campaners de Mataró.

MATARÓ. Basílica de Santa Maria
El conjunt barroc dels Dolors. Dissabte 8 a les 11 h. Visita guiada.

MATARÓ. Can Serra
Matèries en fusió. El vidre a les col·leccions del Museu. Fins el febrer de 2023. Importància de la producció vidriera a la ciutat i, a través dels objectes de vidre, desentrellar el com i el quan d’aquesta producció tan singular que va donar volada a Mataró a partir del segle XVII. Visites exprés: dissabte 8 de 17.30 a 19.30 h (cada 30 minuts).

MATARÓ. Can Marfà
Registres pendents. Fins el 31 d’octubre. Un projecte de Mònica Roselló i Jordi Guillumet que presenta una gramàtica visual dels records. Visita guiada: dissabte 8 a les 18 h.

MATARÓ. Casa Coll i Regàs
La casa Coll i Regàs: esgrafiats i fusteria. Dissabte 8 a les 18 h. Visita guiada.

MATARÓ. Nau Gaudí
La primera obra construïda per Antoni Gaudí. Dissabte 8 a les 18 h. Diumenge 9 a les 12 h. Visita guiada a la primera obra construïda per Antoni Gaudí i a l’exposició d’obres de la Col·lecció Bassat.

MATARÓ. Edifici La Presó
La mitja ceba. Diumenge 9 a les 12 h. Passejada per la presó comentada per Albert Güell.

TEIÀ. CMC La Unió
Veròniques. A partir del 7 d’octubre. Exposició de Cori Mercadé. Visita guiada: diumenge 9 a les 12.30 h.

VILASSAR DE MAR. Museu Enric Monjo
Energia abstracta, 1982-2022. Fins al 23 d’octubre. Exposició de Josep Serra, fruit de 40 anys de trajectòria artística. Visita guiada: diumenge 9 a les 12 h.

VILASSAR DE MAR. VILASSAR DE MAR
El litoral de Vilassar vist des del mar. Dissabte 15 a les 10 i 11 h. Itinerari guiat. Patrimoni pesquer desaparegut. museumunicipal@vilassardemar.cat

VILASSAR DE MAR. Museu de la Marina
La col·lecció de pesca del Museu de la Marina. Divendres 14 a les 18 i 18.30 h. Visita guiada.

COMPARTIR