El #novullpagar causa llargues cues als peatges de les autopistes catalanes

Text: ACN/Redacció  // Foto: Marga Cruz
616

La iniciativa popular de no pagar peatges convocada el migdia del passat Primer de Maig en diversos punts de les autopistes catalanes va tenir un èxit molt elevat. Sota un ambient festiu amb pancartes de la campanya, senyeres, estelades i el soroll constant dels clàxons, diversos ciutadans van acudir a la desena de punts on es va convocar la manifestació per denunciar un greuge cap a Catalunya respecte la resta de l’Estat amb les carreteres de pagament. A peu de peatge de la C-32 a Vilassar de Dalt, la majoria de vehicles van passar sense pagar. Personal d’Abertis apuntava les matrícules dels cotxes en una llibreta, mentre diversos conductors sortien dels seus vehicles per reclamar l’aixecament de barreres.

Abertis va tancar algunes de les cabines manuals del peatge de la C-32 a Vilassar de Dalt, potser amb l’objectiu d’atenuar la protesta. No obstant això, finalment, el personal de la companyia va sortir a peu de carretera per anar anotant en una llibreta les matrícules dels vehicles que s’anaven adherint a la iniciativa #novullpagar. De fet, als volts de la una del migdia un tant per cent molt elevat de conductors s’havien negat a pagar el peatge, fet que va obligar els treballadors de la concessionària a sortir de la cabina per anotar directament, una rere l’altre, les matrícules de tots els vehicles que passaven.

Entre els manifestants, el secretari general de Solidaritat Catalana per la Independència (SI), Uriel Bertran, es va dedicar, cap al migdia, a repartir tríptics als conductors aturats al peatge de Vilassar de Dalt, animant-los a participar a la protesta. Segons ell, aquest acte serveix per demostrar que “els catalans ja han dit prou” a l’”espoli espanyol”.

Bertran va demanar a la concessionària Abertis “que deixi de cobrar peatges abusius al nostre país” per unes infraestructures, va dir, “que ja han amortitzat desenes de vegades”. A CIU i al Govern, el líder de Solidaritat Catalana, els va exigir “que es posin del costat dels catalans, i que no caiguin en la trampa de posar multes il·legals que només provocaran un allau de demandes per prevaricació i per abús de poder”. Per últim, Bertran va demanar a la ciutadania que continuï donant suport a la campanya #novullpagar els pròxims dies perquè, com ha dit, “res no podran fer contra un poble valent, unit i combatiu”.

En els moments de més afluència de vehicles, i davant la impossibilitat dels treballadors d’Abertis de satisfer totes les demandes de conductors, és quan es van produir les primeres retencions. De fet, a quarts d’una es van arribar a registrar cues de fins a un quilòmetre.

La situació va ser similar als altres punts de la protesta. Els peatges on la Plataforma Prou Peatges va convocar la manifestació de manera oficial van ser la C-32 a Vilassar de Dalt en tots dos sentits; l’AP-7 a Martorell en sentit Barcelona; el de la C-33 A Mollet en tots dos sentits; el de la C-16 a Manresa en tots dos sentits; a la sortida de Girona Sud; a la sortida de Figueres Sud; als Túnels del Garraf; a la sortida Amposta-Deltebre; a la d’Ulldecona-Vinaròs; al peatge Terrassa-LesFonts; i a la sortida de Reus. Al País Valencià es va convocar a les sortides d’Algemesí, Sagunt-València i Castelló.

2.500 conductors, sense pagar

La concessionària Abertis va xifrar en 2.500 els conductors que es van negat a pagar el peatge durant aquest Primer de Maig. El número anterior correspon a tots aquells casos que es van comptabilitzar entre les sis del matí i les dues de la tarda.

Abertis indica que el nombre d’insubmisos, però, “només representa l’1,5%” de tots els vehicles que van circular pels trams d’autopistes que controla la concessionària i on es va dur a terme el #novullpagar popular. Fonts de la concessionària van voler posar de relleu, d’aquesta manera, que la incidència de la protesta “ha estat mínima”.

Tot i això, però, el que sí que és cert és que, si es comparen aquests 2.500 conductors amb la mitjana diària de gent que es nega a pagar els peatges, la xifra s’incrementa molt. I és que, segons les darreres dades que Abertis va posar sobre la taula, arreu de Catalunya hi ha uns cent conductors diaris que no abonen els imports.

Per la seva banda, la Plataforma #Novullpagar Prou Peatges va valorar molt positivament la convocatòria. “Agraïm el poble de Catalunya i els representants del poble al Parlament i als Ajuntaments que ens han fet costat. Ara bé, denunciem la hipocresia d’aquells diputats (tots excepte els de SI) que han participat per fer-se la foto del #novullpagar popular mentre el poble de Catalunya encara els paga els peatges i els pàrquings d’Abertis a través del Teletac del Parlament que encara no han tornat”, van assegurar en un comunicat. També afegeixen que “hem arribat al punt de no retorn, avui, demà i fins que no es desmantellin els peatges a Catalunya, tots els catalans i les catalanes hem de continuar dient #novullpagar”, alhora que preparen noves mobilitzacions.

COMPARTIR