El pessebre actual

Marta Gómez.  www.martagomez.cat
439

Existeixen infinitats de maneres de fer i decorar un pessebre: pot ser de molsa, de suro, de cartró, de paper o fins i tot de fusta, de fang o de guix. Del que sigui, es pugui o es vulgui. Això ja depèn de cadascú.

Entrats en plena evolució i modernització tecnològica, trobem pessebres que fins i tot es regalen a nivell virtual o es composen de clics de ‘Playmobil’. Però això és el de menys. Tant uns com els altres, no deixen de ser els clàssics i tradicionals pessebres. Segueix havent-hi la figura de Jesús, Josep i Maria i en molts, tampoc hi falta el Bou i la Mula. Figures més o menys abstractes, amb rostres més moderns o més antics.

Llàstima que el pessebre com a tal s’estigui perdent de forma tant ràpida. Aquells que no hem fallat cap any a posar-lo sobre el rebedor de casa, està clar que no deixarem de fer-ho. S’ha de reconèixer però, que tampoc ens han ajudat massa a conservar-lo. A les fires de Nadal cada vegada hi ha més detalls per decorar l’arbre i ‘Pares Noels’ per penjar als balcons, que no pas figures de pessebre. Sí que és cert però, que existeixen molts estants amb petits complements com ara els clàssics cignes per posar als rius fets de paper d’alumini o els pous, ponts i tancats d’animals que ja vénen preparats.

El mes de desembre i durant les vacances de Nadal, són dies en què els avis s’encarreguen de vetllar per als més petits de la família. Es passegen per aquestes fires i és, precisament el moment, en què se’ls explica la màgia del pessebre. Marxaran al bosc a buscar una miqueta de molsa, les pinyes, una mica de sorra, un tros de suro i algunes fulles. Amb una mica de sort, arribaran a casa xops i carregats. Faran lloc al menjador, al rebedor o a aquell lloc que l’àvia ja té previst. I, després de muntar la cova, començarà tot el muntatge que conclourà amb l’enfarinada fent veure que ha nevat. La màgia de la construcció del pessebre de Nadal que, sigui com sigui i amb els materials que utilitzem, els més petits hem anat heretant.

Els petits de casa, però, ara ens fem grans i, malgrat estar influenciats per mil i una coses, encara reservem aquella màgia que ens van transmetre. És per aquest motiu que, ja sigui a nivell virtual, amb figures de plàstic o amb un enorme pessebre de molsa, seguim construint el nostre pessebre de Nadal.

COMPARTIR