El teu primer hort

Passi Garden Home.  www.passigardenhome.com
508

En el sòl o en contenidor? El primer que has de decidir és on situar el teu hort. Si tens un jardí o un terreny on puguis plantar, perfecte. Si no el tens, no et preocupis, sempre pots començar amb un petit hort en contenidors al teu balcó, terrassa o terrat. Fixa’t en totes les alternatives amb què comptes en Horts portàtils per anar i venir.

Un lloc assolellat: Cerca sempre que sigui possible un lloc assolellat. Es pot mantenir un hort en condicions de semiombra, però sempre serà més senzill a ple sol, ja que la major part de les plantes d’horta prefereixen una exposició assolellada. De la quantitat d’hores d’insolació que rebi el teu hort dependrà en part la varietat de plantes que pots conrear.

Aigua a mà: L’aigua també és indispensable per a les hortalisses. Assegura’t de situar el teu hort en un lloc on disposis d’una presa d’aigua a la qual puguis acoblar una mànega o on puguis omplir una regadora. Recorda que en contenidor (testos, bosses, taules de cultiu …) el substrat s’asseca més ràpidament que a terra, així que hauràs de regar amb més freqüència i en menor quantitat.

Substrat i abonament: Són també claus per mantenir un hort sa i fèrtil. Si vas a conrear en contenidor hauràs d’aportar tot el substrat on creixeran les plantes. El compost és l’opció més senzilla en aquest cas perquè no només conté nutrients sinó que ofereix unes bones característiques físiques de ventilació i retenció d’aigua. Pots barrejar el compost amb una mica de terra vegetal recollida al camp o en algun hort i obtindràs un substrat de gran qualitat; això sí, és possible que contingui llavors, pel que hauràs de fer escardes per eliminar les males herbes. També pots recórrer als substrats especials per a hort que trobaràs al teu centre de jardineria, a punt per utilitzar.

Si la teva opció és plantar el teu hort a la terra no necessites aportar tot el substrat, encara que igualment és bo afegir compost. És una senzilla manera d’abonar evitant el perill de excedir-se en la fertilització, el que podria aparellar el creixement de plantes febles i sensibles a plagues, malalties i gelades.

Què plantar: Un cop assegurada la disponibilitat d’espai, llum i aigua i preparat el substrat, ha arribat l’hora de triar què plantar. La varietat d’espècies és interminable. Aquí et suggerim algunes la senzillesa de cultiu de les quals les fa especialment apropiades per als que estan començant. Així i tot, no temis provar amb qualsevol altra; les pròpies plantes et van a ensenyar a través de la pràctica i l’observació quins són més fàcils de conrear i la millor manera de cuidar-les.

  • ENCIAM. L’enciam és fàcil, creix ràpidament i es pot conrear en totes les temporades gràcies a les seves nombroses varietats. Fer un planter d’enciam és senzill: sembra les llavors en safates d’alvèols i quan hagin germinat aclareix deixant solament una plàntula per alvèol; quan tinguin entre cinc i set fulles trasplanta-les a l’hort. També pots aconseguir els planters en el teu centre de jardineria. Rega els teus enciams sovint perquè no passin set, però sense entollir-los.
  • CARBASSÓ. El carbassó és una de les hortalisses més senzilles de cultivar i més productives. Sembra les llavors directament a la terra quan hagi passat el fred (a partir d’abril). Rega les plantes generosament per incentivar la producció, però sense mullar les fulles i entollar el substrat per evitar l’aparició de fongs. Cull els seus fruits cada pocs dies per facilitar l’aparició d’altres de nous. Recorda que també pots consumir les flors.
  • TOMÀQUET. El rei de l’horta d’estiu no pot faltar a la taula d’algú que vol tenir un hort propi. Porta els planters a l’hort quan acabin les gelades (abril o maig, segons el clima de la teva zona). Fes que les mates creixin sobre una estructura a què puguin subjectar (canyes, fusta, metall) o deixa que les branques pengin de la taula de cultiu. Encara que el tomàquet et demanarà força aigua en l’època de producció, és important que la part aèria de la planta no es mulli.
COMPARTIR

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí