Els mitjans de comunicació, sota el domini de les xarxes socials

Anna Lladó.  Periodista. annalladoferrer.wordpress.com
642

El creixement de les xarxes socials com a font d’informació és una de les principals tendències que constata el darrer informe del Reuters Institute for the Study of Journalism. La meitat dels enquestats, el 51%, diu que cada setmana les fa servir amb aquesta finalitat. Aquesta tendència disminueix la necessitat d’anar directament al web dels mitjans de comunicació i demostra la dependència que tenen de les xarxes socials, especialment de Facebook i els seus algoritmes.

L’informe també assenyala que, tot i l’increment de l’ús de les xarxes socials, la televisió es manté com la principal font d’informació en la franja d’edat que hi ha a partir dels 45 anys. Entre els que tenen entre 18 i 44 anys, per contra, dominen els continguts digitals. La premsa escrita continua el declivi.

El mòbil és el dispositiu més utilitzat (53%) per accedir a les notícies dels mitjans de comunicació. L’ús de l’ordinador baixa i el de la tauleta s’ha estancat.

La majoria de ciutadans és reticent a pagar per continguts digitals, tot i que el 45% compra, almenys un cop per setmana, un periòdic imprès. En els països de parla anglesa, només el 9% ha pagat per informació online el darrer any, mentre que, en estats amb llengües minoritàries, el percentatge és superior. A Noruega arriba al 27% i a Polònia i Suècia, al 20%. D’altra banda, creix l’ús dels anomenats ad-blockers o bloquejadors de publicitat. La xifra de persones que els fa servir va des del 10% del Japó fins al 38% de Polònia.

Són algunes de les tendències del Digital News Report del Reuters Institute for the Study of Journalism, que fan que les empreses es vegin obligades a adaptar la seva estratègia comercial. Segons l’informe, “tot i que Internet permet a moltes companyies arribar a més gent que mai, el model de negoci continua sent un desafiament”. Un desafiament ple d’incertesa.

COMPARTIR