Els treballadors de la Corporació de Salut Maresme i Selva prestaran la paga d’objectius a l’empresa per evitar l’ERO

Text: ACN
957

Els 1.500 treballadors de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva prestaran la paga d’objectius de l’any vinent a l’empresa per tal que pugui eixugar el seu dèficit. Aquesta mesura permet evitar que s’apliqui un ERO temporal que afectava en diferent mesura fins a 950 treballadors i que ja s’havia presentat davant el departament d’Empresa i Ocupació. Comitè i empresa van acordar aquesta solució en una reunió maratoniana que va durar tot el dimarts. Aquest dimecres les assemblees dels hospitals de Blanes i Calella i d’altres centres de salut adscrits de la Selva han donat suport a la proposta. L’empresa es compromet a retornar els diners als treballadors el març del 2013.

La Corporació de Salut del Maresme i la Selva evita in extremis aplicar un ERO a 950 dels 1.500 treballadors. Finalment, i després de més de 12 hores de reunió, comitè i empresa han acordat una fórmula que evita que ningú hagi de reduir la jornada laboral ni anar a l’atur. La proposta inicial, que el 8 d’agost es va presentar davant la Generalitat, preveia que 95 persones anessin a l’atur des de l’1 de setembre fins a gener del 2012 i la resta, 857 treballadors, veiessin reduïda la seva jornada laboral en percentatges que s’estenien entre el 12 i el 50%. A més, alguns d’aquests (fins a 729) també havien d’anar una setmana a l’atur.

Finalment, però, s’ha arribat a una altra solució que evita que cap empleat hagi d’abandonar el seu lloc de treball. Segons ha explicat el delegat de CCOO, Juan José Contreras, tots els treballadors prestaran a l’empresa la seva paga per objectius. Es tracta d’una paga que havien de cobrar el març del 2012 segons els ítems assolits i que és de diferent import segons les categories. L’empresa es compromet a retornar-los els diners el març del 2013. Per controlar com evoluciona el compte de despeses-ingressos de l’empresa, s’ha acordat fet dues reunions a l’octubre i el gener. “Si l’empresa va molt bé potser no caldrà prestar-los tota la paga”, ha manifestat Contreras.

D’altra banda, la previsió és que si l’empresa no es recupera de manera suficient, els treballadors també hagin de prestar-li la meitat de la paga per objectius que s’ha de cobrar el març del 2013.

Aquestes mesures permetran a l’empresa estalviar fins a 2,7 MEUR. Segons Contreras, el dèficit que arrossega la Corporació actualment és de 4 MEUR però la mesura acordada entorn la paga per objectius permetrà a l’empresa tirar endavant sense necessitat de presentar un ERO.

Contreras també ha explicat que s’ha optat per crear un nou tipus d’excedència que no estava prevista en el conveni actual i que permet els treballadors agafar-se una excedència (sense dret a sou) per un mínim d’un mes i fins a dos anys sense perdre la plaça. “Això permetria a l’empresa estalviar diners durant un temps però només per aquells que vulguin marxar de manera voluntària”, ha explicat.

A tots els centres s’ha obtingut un suport majoritari dels treballadors respecte la nova proposta.

COMPARTIR