Les emocions i la seva gestió

Lorena Alías Galeote.  Psicologa de la Residència El Mirador de Mataró
384

La presa de consciència per part del cuidador principal dels importants canvis cognitius i funcionals que està vivint el seu familiar porta encobertes moltes emocions. Aquestes ens informen de com estem, com vivim les relacions en els diversos àmbits de la vida i com afrontem un fet important. Podem distingir quatre emocions diferents (por, alegria, tristesa i ràbia). En un procés d’incorporació i fins i tot abans, és molt habitual que els familiars sentin que no han fet prou per la persona estimada, es sentin culpables per portar-los a un centre. Eines que poden ajudar en la gestió de les emocions:

  1. Viu l’aquí i l’ara: Viure el present sent conscient del que sents et permet connectar amb les teves necessitats per tal de poder atendre-les sense por.
  2. Reconeix les emocions: Adona’t de què estàs sentint una emoció i pren-te uns minuts per identificar quina és.
  3. Accepta: Accepta les emocions que estàs vivint com una part de tu mateix.
  4. Evita el judici: Al jutjar, reprimir o bloquejar l’emoció, aquesta pot quedar enquistada i ser somatitzada.
  5. Accepta’t tal com ets: Sigues autèntic amb les teves virtuts i defectes.
  6. L’amor: Reconeix que tot allò que fas té com a base l’amor que sents per la persona que entra al centre, pel teu familiar.

Una de les tasques més important dels professionals que treballem en centres residencials és el de proporcionar un espai a les famílies de confidencialitat, confiança i respecte, on puguin expressar tot allò que senten sense judicis.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí