L’entrada massiva de cadells de gats i gos colpeja durant l’estiu

Text: SPAM
1541

El període estiuenc ofereix unes dades que no deixen indiferents. Des de l’1 de juny fins el 28 d’agost, la protectora ha recollit dels carrers de 31 municipis catalans un total de 898 animals. Aquesta xifra és un 6% superior a la del 2010 tot i que s’ha de tenir en compte que aquest any la SPAM inclou en els seus moviments els animals del Centre Comarcal d’Acollida d’Animals de Companyia (CCAAC) del Barcelonès, centre que va començar a gestionar l’1 de gener d’aquest any. Sense comptar aquest darrer, l’augment d’entrades hauria estat d’un 3%.

La xifra que més colpeja els centres és l’entrada massiva de cadells de gat, dels quals se n’han registrat fins a 197. Quant a gats adults, se n’han recollit 105. Pel que fa als gossos, la protectora n’ha recollit 596, dels quals 494 han sigut animals adults i 102, cadells. Aquesta entrada massiva de cadells de gat i de gos és habitual cada estiu i no millora amb els anys, provocant un esforç humà i econòmic i afectant el benestar dels animals. La presidenta de l’entitat, Sílvia Serra, diu que “a més, el fet d‘abandonar cadells mostra un cop més on arriba la misèria humana i la manca de prevenció i de voluntat de la nostra administració. Aquest problema genera una alta despesa econòmica i només amb esterilitzacions obligatòries hi posaríem fre”.

Tot i que no al mateix ritme que les xifres d’entrada, les adopcions també han estat presents. Fins a 457 animals han trobat una família, un 6% més que l’any passat durant el mateix període. En total, s’han adoptat 331 gossos i 126 gats. L’adopció té una tendència a l’alça i ve acompanyada d’una creixent sensibilitat de la població envers els animals. Malauradament, aquesta dada no creix al mateix ritme que la del maltractament i de l’abandonament, que no s’aturen en tot l’any. Hi ha encara molta feina a fer i la SPAM assegura que s’avergonyeix en veure la passivitat i permissivitat dels governants que no evolucionen al mateix ritme positiu dels ciutadans.

Alguns dels animals han pogut retornar a casa seva gràcies al microxip identificatiu o bé perquè els seus amos han buscat refugi per refugi fins trobar-los en un dels centres de la SPAM. En aquest cas, la diferència entre gossos i gats és abismal: s’han retornat 216 gossos i només 10 gats. Sílvia Serra afirma que aquesta xifra és minsa pels gossos i que pels gats és inexplicable: “En ambdós casos és intolerable, tenint en compte que el microxip és obligatori per llei. Les dades mostren que el compliment de la llei brilla per la seva absència. Altre cop, inoperància de la nostra administració. Si tots els animals s’identifiquessin, els centres d’acollida estarien a mitja capacitat i si tots s’esterilitzessin podrien estar buits o existir només per casos justificats”.

COMPARTIR