Escepticisme?

Ferran Planell.  Escriptor
868

Diu el diccionari que escèptic és aquell qui professa o que és donat a l’escepticisme. I l’escepticisme, si bé filosòficament parlant és la doctrina que considera la raó humana incapaç de conèixer la veritat, més col·loquialment l’entenem com la mera disposició a dubtar.

El vot per part d’ERC, favorable a la investidura de Pedro Sánchez, duu aparellat la creació d’una mesa de negociació entre el govern d’allà i el d’aquí. Una mesa elogiada pels seus promotors (d’aquí i d’allà), criticada pels seus detractors (majoritàriament d’allà) i acceptada amb escepticisme per gairebé la resta de forces independentistes (d’aquí). I dic “gairebé” perquè l’opinió d’aquell independentisme titllat habitualment d’exprés i hiperventilat, que ara han passat a anomenar “el quart espai”, veu la mesa en qüestió com una farsa, com una pèrdua de temps i com un groller intent a perpetuar el país en l’autonomisme.

Davant de qualsevol esdeveniment, puc entendre l’elogi per part de qui el promou, la crítica per qui n’és contrari i, no cal dir-ho, també l’escepticisme en cas de dubte. Ara bé, quin és el dubte davant la controvertida mesa? Quin escepticisme pot generar quelcom que tothom sap on acabarà? O és que algú encara té dubtes de fins on arriba la voluntat de negociar —si és que hi és— per part de l’actual govern d’Espanya?

Intentaré respondre amb “El Punt Avui” a la mà del 16 de febrer. Entrevista d’en Xevi Xirgo a Quim Torra. El president es pregunta a si mateix “davant de quin senyor Pedro Sánchez estem” i conclou: “Jo m’he trobat amb diversos: el que no m’agafava el telèfon i el que ara em truca; el que va votar el 155 i el que diu que això és un conflicte polític”. Unes pàgines més endavant trobo una notícia referent a la celebració del comitè federal del PSOE. Allí, el senyor Pedro Sánchez,envoltat dels seus, els va deixar anar: “No es prioritzarà una comunitat i s’oblidarà la resta, no es mirarà el separatisme en detriment de la resta de territoris”. Us sona allò del ‘café para todos’?

De veritat encara sou escèptics pel que fa a la mesa de negociació?

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí