Falten cambrers i sobren ganes de viure

Roger Naranjo.  Politòleg i director El Senyal
404

L’olor a sal i el trencar de les onades va contagiant poc a poc la sensació que un nou estiu ha arribat a la costa. Enrere sembla quedar l’onada de contagis que ens ha privat de dos estius consecutius, i endavant una nova temporada de feina estiuenca.

La vida ens ha canviat a moltes persones en dos anys, almenys en perspectiva. Ara tots els plans reben un sí per resposta, les ganes de viure s’obren pas i la rebel·lió viva s’ha adonat d’una màxima vital: treballar és un mitjà, no una finalitat. Aquest canvi de paradigma, que considero que arriba de la mà dels ERTE i confinament, s’ha tornat en contra d’un dels sectors econòmics més importants del país, l’hostaleria, on l’estiu és l’època més important a causa del turisme. Cada cop més mitjans de comunicació obren les seves redaccions i micròfons per deixar que els empresaris del sector avisin de la falta de personal per treballar als seus negocis. I què en pensen els empresaris? Que falten ganes de treballar i sobren les ganes de viure. I potser tenen raó, però el que no entenen és que ningú vol treballar 12 hores diàries, 6 dies a la setmana, per 950€ al mes.

Per què els ERTE i el confinament han influït? Com tota revolució de consciència, s’ha donat de forma silenciosa i ara el seu crit és ensordidor. El confinament ha retornat a moltes persones temps per a si mateixos i els seus estimats, per als seus hobbies, per a respirar i adonar-se’n de l’estressant ritme de vida que duien. Moltes persones que han recuperat aquest temps l’han pogut viure gràcies a que el Ministeri de Treball, a través del SEPE, va activar un mecanisme clau, els ERTE, que ha permès a treballadors seguir rebent parcialment el seu sou sense treballar, i a les empreses mantenir aquests llocs de treball sense haver de pagar-los. L’economia no s’ha enfonsat, sí s’ha ressentit, però perquè no tothom ha sintonitzat la mateixa freqüència, la del benestar. Treballar menys és treballar millor, doncs no sobren cambrers, sobren explotadors.

COMPARTIR