“En la nostra professió s’ha d’estar al dia perquè tot evoluciona amb rapidesa”

Text: Albert Calls  // Foto: Cedida
817

Felicitas OrdásCom valora el seu darrer premi, l’obtenció de l’AIPP Awards 2010-2011 en la categoria Best Video?
Aconseguir un AIPP Awards és un dels reconeixements artístics més importants en el sector de la perruqueria. Ja havia estat nominada com finalista en dues ocasions anteriors, obtenint un segon i un tercer lloc. En aquesta ocasió estava segura que a la tercera anava la vençuda. Haver aconseguit l’AIPP Awards Best Video d’entre 283 col·leccions provinents de 24 països, és per mi tot un orgull. I a més, ser la primera dona espanyola que l’obté.

En què consisteix aquest premi?
L’AIPP, composta per 75 revistes de 35 països atorga l’equivalent als “Oscars de la perruqueria” als millors perruquers del món en cinc categories: millor perruqueria d’avantguarda, millor perruqueria home, millor fotografia, millor perruqueria comercial i millor vídeo de perruqueria. Els guanyadors vam ser un francès, un anglès, un australià, un altre espanyol i jo. Quatre homes i una dona que competirem ara pel Grand Trophy, en què només quedarà el millor. Espero tenir molta sort!

Una part del seu treball es desenvolupa a shows, tallers i seminaris i en l’àmbit fotogràfic de tendències de moda. La perruqueria té una dimensió social en el món contemporani?
Jo dividiria la perruqueria en dues parts: la primera, la de centenars de salons que ofereixen un servei als clients segons les seves necessitats. La imatge d’un bon saló, l’experiència de professionals i una atenció personalitzada són les prioritats i el que ens diferencia els uns dels altres. I la segona, la perruqueria artística que només arribem a desenvolupar alguns estilistes en les creacions de col·leccions de tendència, presentacions de moda i seminaris a altres professionals.

La seva relació amb Ia firma Eugene Perma s’ha desenvolupat durant més de 23 anys. En què consisteix?
La meva relació amb Eugene Perma va començar fa 26 anys com a clienta. Posteriorment vaig passar a formar part de l’equip artístic de França i Espanya, fins arribar a ser avui dia Ambaixadora d’Imatge d’aquesta empresa al nostre país. El meu treball per a aquesta marca és molt variat, ja que cada any creo col·leccions de moda, tallat i color de les quals imparteixo seminaris, faig presentacions en diferents ciutats i grans shows. He de reconèixer que els dec gran part del meu èxit artístic per haver comptat sempre amb el suport d’una gran marca.

És molt important l’intercanvi amb professionals del sector d’altres països?
En el meu cas ha estat una de les millors experiències professionals que he tingut. He après a desenvolupar altres facetes, no només l’artística, encara que al principi aquesta era la que més em fascinava. He estat en els millors salons del món amb perruquers de molt prestigi a Londres, París, Florència, Taiwan, Tòquio i Chicago. M’he enriquit aprenent com gestionar el meu saló, a millorar la formació del meu equip i a aplicar claus de màrqueting per saber com diferenciar-me d’altres salons. Això em va dur a guanyar l’any 2008 a Los Angeles un Global Business Award com a millor empresària de l’any. L’intercanvi amb professionals del sector d’altres països és més que important, jo diria que primordial.

En els darrers anys, les persones han augmentat la preocupació per l’estètica, especialment en el camp de la perruqueria?
Per descomptat. I gràcies a això hem vist com els negocis de perruqueria i estètica han tingut un augment abismal. Ha canviat el client. Hem passat del client setmanal al client mensual de color i tallat que es preocupa per la seva imatge. Clients que busquen professionals capaços de crear-los un estil personalitzat d’acord amb la seva imatge i les seves necessitats.

Què determina els gustos de les clientes i els clients, la televisió i els mass media, els models de referència…?
Una mica tot. Les influències depenen dels gustos. Però televisió, premsa i famosos influeixen molt. Encara que crec que, com a bon professional, una bona comunicació i un estudi personalitzat de la seva imatge ens durà a aconseguir un treball satisfactori per al client. Avui en dia, es valora molt més que el professional et proposi el més adequat i el que t’afavorirà més, que no resumir-ho tot en una simple foto. Aquesta és la diferència entre ser perruquer i estilista. Aquest últim sempre es preocuparà més de fer-te un bon estudi.

Què és el que demana una persona quan parla amb la seva perruquera?
En primer lloc i sobretot el client espera que l’escoltin, entenguin les seves necessitats i sàpiguen adaptar l’estil més adequat per així sentir-se satisfet. En segon lloc, espera que el perruquer li sàpiga aconsellar amb el màxim de professionalitat possible.

Hi ha hagut grans canvis en les tendències i els sectors, en els darrers anys?
En la nostra professió els canvis són continus, cal estar al dia perquè tot evoluciona amb molta rapidesa. D’un any per l’altre sempre hi ha canvis, el mateix passa amb els dissenys de roba i el maquillatge.

La crisi econòmica ha afectat l’usuari i el sector a l’hora de cuidar l’estètica dels cabells?
Una crisi econòmica a nivell mundial com la que estem passant afecta a tothom. És el moment d’actuar amb rapidesa, investigar com captar clients nous i sobretot conservar els habituals. Crear bones campanyes de màrqueting i el més important, no abaixar els preus, sinó donar millor servei i atenció al client pel mateix preu.

En els darrers anys l’home s’ha preocupat més per la cura de la seva estètica, s’ha acostumat més a anar a la perruqueria? Els homes s’han convertit, doncs, en un camp de clients potencial?
Sempre dic que el client home és un gran potencial. Per descomptat s’ocupen més de la seva imatge i això es nota en les visites més freqüents als salons de perruqueria i estètica. És un client que es talla els cabells amb molta més freqüència que una dona. N’hi ha que vénen cada tres setmanes, cada mes i com a molt cada mes i mig. Cada vegada es fan més les celles i les visites a les cabines d’estètica són més normals en el seu protocol d’imatge. L’home el considero un client molt fidel. Nosaltres tenim la sort de tenir un trenta per cent de clientela masculina.

Des de Mataró, al Maresme, es pot desenvolupar la seva activitat i projectar-se en el món com fa vostè. Cal pensar, doncs, en un món global?
Fa 26 anys que tinc saló propi a Mataró i sempre he presumit de poder fer una moda avantguardista. La mentalitat oberta que tenim a Catalunya m’ha permès poder plasmar les noves tendències que van sorgint. No ens oblidem que la dona i l’home català són un públic molt cosmopolita i atrevit als canvis. Com que som una perruqueria d’autor hem arribat no tan sols a un públic català, sinó que ens visita gent de tot Espanya i fins i tot tenim clients francesos, anglesos i alemanys.

COMPARTIR

1 COMENTARI

Comments are closed.