Fins a 1.600 animals abandonats troben família el 2012 malgrat la crisi

Text: SPAM
380

La SPAM tanca l’any 2012 fent públiques les dades dels moviments dels animals que han passat pels centres que gestiona. Aquestes xifres permeten conèixer l’estat de l’abandonament i l’adopció però també són un indicador dels canvis que viu la societat catalana.

Les dades de l’adopció han sigut positives malgrat la crisi. S’ha aconseguit trobar llar a 1.597 animals, tenint en compte que l’SPAM va deixar dos dels quatre centres que gestionava com a conseqüència de les greus dificultats econòmiques de l’entitat. D’aquests, 1.104 han estat gossos, 463 gats i 15, altres animals de companyia. Aquesta xifra mostra un continu augment de l’adopció com a opció vàlida a l’hora d’acollir un gos o gat a casa.

Augmenten les entrades d’animals en mal estat o terminals
La SPAM ha recollit dels carrers la dramàtica xifra de 2.142 animals. Però aquest cop, el més alarmant són les recollides de gossos i gats en un estat de salut límit. En concret, han augmentat les entrades d’animals a la fi de la seva vida, amb 14 o 15 anys, en situacions que sovint són molt crítiques. També han incrementat els casos de gossos amb malalties cròniques en estat molt avançat.

La presidenta de l’entitat, Sílvia Serra, adverteix que aquests nous casos són conseqüència de la pèrdua de poder adquisitiu de la gent: “En molts casos, les persones ni tan sols poden fer front al pagament de l’eutanàsia del seu animal i d’altres no poden pagar operacions o els tractaments veterinaris. El resultat és que molts propietaris es veuen obligats a veure deteriorar l’estat de salut del seu animal o fins i tot abandonar-lo perquè no poden pagar-li una mort digna”.

Alguns exemples són el recent cas d’en Pitxo, un txiuaua d’uns 15 anys abandonat a la seva sort dins d’una capsa al costat d’un contenidor, amb cataractes, artrosi i cardiopatia. O la Nuna, una boxer amb leishmania avançada, caquèctica, amb descàrrega ocular i talls a les extremitats per haver estat lligada amb cordes o filferros.

Tant el Pitxo com la Nuna actualment es recuperen a cases d’acollida i exemplifiquen el que darrerament la SPAM està detectant, una situació que fins ara els seus membres no havien vist tan repetida a Catalunya i que probablement augmentarà els propers mesos.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí