La Garmin Great Tuna Race arranca amb la primera ronda al Port de Blanes

Text: Redacció
981

La V edició de la Garmin Great Tuna Race 2018 s’iniciava puntualment amb la primera ronda al port de Blanes, a les 8 del matí del passat cap de setmana del  12 i 13 de maig, amb 15 embarcacions participants en l’esdeveniment. L’objectiu principal de l’acte era el de la captura, marcatge i alliberament d’exemplars de tonyina vermella (Thunnusthynnus) per tal de conèixer-ne més de l’ecologia de l’espècie, així com dels seus patrons migratoris. La prova també pretenia conscienciar els pescadors de la necessitat de realitzar una captura sense mort dels exemplars d’una espècie catalogada com a amenaçada per la llista vermella d’espècies de la UICN, a causa de la seva sobrepesca.

La Garmin Great Tuna Race és un esdeveniment organitzat per l’Associació Catalana per a una Pesca Responsable i supervisada per AZTI Tecnalia i la IGFA (International Game Fish Association). Compta amb el patrocini de Garmin i la col·laboració de “Hofmann” i “The Big Blu”. La recopilació i anàlisi de les dades va a càrrec de les institucions científiques: AZTI i ICCAT.

Un programa de marcació de túnids com aquest és impossible de realitzar si no es compta amb la col·laboració i treball en equip entre els pescadors i la comunitat científica. A través de la realització d’aquest esdeveniment es pretén contribuir a la recopilació de dades i informació que després serviran per conèixer més sobre els patrons de migració, “stock” actual, creixement, mida de la població…

Quan es capturava un exemplar es procedia a fer-ne les mesures de llargada, un càlcul aproximat del pes i un posterior marcatge, el qual es realitzava de dues maneres: es podia tractar un marcatge convencional amb una etiqueta identificativa i una adreça on retornar-la en cas de captura del peix; o bé, s’emprava un marcatge electrònic que s’allibera passat un temps i comença a transmetre informació via satèl·lit.

La jornada de dissabte es va iniciar amb un esforç de pesca de 15 embarcacions i es va saldar amb un total de 16 marcacions (15 de convencionals i una d’electrònica), mentre que la tramuntana que bufava diumenge va tirar enrere algunes embarcacions. Malgrat això, 9 d’elles van sortir a la mar i es va acabar el dia amb èxit i un total de 10 marcacions realitzades (9 de convencionals i una d’electrònica).

L’exemplar més gran de tonyina vermella va ser capturar i alliberat el diumenge amb una llargada total de 184 cm i capturat per la embarcació “Esquitx”.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí