“Hem d’aconseguir que els ciutadans facin del vi d’Alella una cosa seva”

Text: Albert Calls  // Foto: Josep M. Ponce
843

Joaquim Batlle Ponce és el president del Consell Regulador de la DO Alella. Viticultor, fundador i propietari del Celler Quim Batlle, parlem amb ell de la Verema d’aquest 2016 i de l’estat del sector a la comarca.

Com es presenta la collita d’aquest any?
Aquest any ha estat de força sequera, factor que evidentment afecta a la vinya. Esperem collir menys quantitat en quilos, però com sempre serà de molt bona qualitat.

Com s’ha ampliat la DO en els darrers anys? Què resta pendent encara? 
En els darrers anys s’han incorporat 10 municipis més a la nostra DO, i dos municipis més  estan en procés d’incorporació (Llinars del Vallès i Arenys de Munt), aquests dos últims amb celler propi. Aquesta incorporació ampliaria la nostra producció, així com treballar plegats per fer difusió dels nostres vins i el nostre territori.

Com es treballa en impulsar l’enoturisme a la comarca?
Actualment s’està fent una gran tasca des del consorci de la DO d’Alella, juntament amb el Consell Regulador. Compartim un “punt itinerant” amb el que els vins de la DO Alella estan presents a moltes fires gastronòmiques de la zona.

També el Consorci de Promoció Enoturistica del Territori DO Alella fa una feina molt important, promocionant l’enoturisme de la zona. Aquest mes d’abril va sortir la 1a edició del catàleg de la Ruta del vi de la DO Alella, on es mostra tot el teixit que constitueix aquesta activitat com l’enoturisme. Des de cellers, restaurants, allotjaments fins a llocs de patrimoni històrico-cultural etc..

També el Vi+, un esdeveniment de dinamització del territori DO Alella en el que tots els adherits a la Ruta del Vi de la DO Alella organitzen una activitat o experiència dintre del seu marc comercial, lligat al vi DO Alella. Em consta que hi han unes  80 activitats programades al voltant del territori DO Alella que comprèn el Maresme, Vallès Oriental i Barcelonès.

La Festa de la Verema d’Alella també es un acte molt important pels cellers i pel territori, ja que en 42 edicions cada cop atreu més públic interessat en el vi d’Alella.

Els ajuntaments de la zona fan una gran tasca de difusió del territori i sensibilització ciutadana. Hem d’aconseguir que els ciutadans facin del vi d’Alella una cosa seva.

I pel que fa a la projecció dels vins de la DO Alella, quines activitats es fan?
Estem promocionant aquest producte fent presència en fires, presentacions, mitjans de comunicació, xarxes socials, etc. Disposem d’una àmplia programació de cates, presentacions a bodegues, restaurants… Uss animo a entrar a la web i descobrir les experiències enoturístiques de la D.O. ALELLA www.enoturismedoalella.com/es.

Ser viticultor és principalment una vocació?
Principalment és una activitat vocacional, almenys jo l’entenc així. El coneixement de l’ agricultura vitivinícola és tot un món; per tant, per poder transmetre el sentit i l’expressió en els vins, primer de tot s’ha de mimar la vinya i controlar tot el procés que comporta l’elaboració del vi. En definitiva, sense vocació difícilment es pot aconseguir un vi de qualitat.

El públic cada vegada entén més de vins o cal molta didàctica encara?
Sí, efectivament cada vegada hi ha més gent que entra en el món relacionat amb els  vins; no obstant,  encara hi ha molta desconeixença. Diguem que ens resta força recorregut per fer i poder arribar a més racons i a més consumidors, donar-nos a conèixer i fer cultura del vi de la nostra DO.

COMPARTIR