La importància de mantenir la funció des de la teràpia ocupacional

Núria Fontanet Codina.  Terapeuta ocupacional. Residència El Mirador de Mataró
618

Les persones som éssers ocupacionals, això vol dir que la major part de la nostra vida la passem realitzant una o altra ocupació. A mesura que ens fem grans, sovint apareixen patologies i trastorns que interfereixen en el seu correcte desenvolupament. Aquest fet pot produir un progressiu aïllament i l’aparició de situacions de dependència.

En les persones grans, generalment es veuen afectades en major o menor grau l’execució de les activitats de la vida diària. Ens referim a aquelles activitats que són elementals en el dia a dia, com la higiene i cura personal, l’alimentació, la dutxa, el vestit, el control d’esfínters, l’ús del WC i la mobilitat funcional. És en aquest context on pren gran rellevància el paper de la mà.

Per la Teràpia Ocupacional, la mà és un instrument bàsic per al desenvolupament dels éssers humans i per a garantir l’accessibilitat i la interacció amb l’entorn. Les funcions de la mà són indispensables per a la correcta execució de les activitats de la vida diària i totes aquelles tasques relacionades amb les activitats d’oci i treball.

Una de les intervencions d’aquesta disciplina és, doncs, potenciar la funcionalitat de les mans, treballant entre altres aspectes la motricitat fina mitjançant diferents exercicis adaptats a les característiques particulars de cada persona.

Cal tenir en compte que en la pèrdua de funció intervenen diversos factors els quals és important analitzar. Un cop fet això, l’objectiu final sempre que sigui possible serà recuperar la funció i conseqüentment part de l’autonomia perduda. Terapeuta Ocupacional.

COMPARTIR