Jordi Bilbeny treu el seu nou llibre ‘Petit Manual de la descoberta catalana d’Amèrica’

Text: Redacció
1167

Petit manual. BilbenyL’historiador arenyenc Jordi Bilbeny presenta aquests dies la seva nova obra Petit manual de la descoberta catalana d’Amèrica, publicat per Llibres de L’Índex. El nou treball recull 60 textos de l’Antic Règim, en què queda ben clara la presència de Catalunya en la descoberta del Nou Món. Jordi Bilbeny comenta i interpreta aquests textos, aplegats cronològicament. Segons explica l’historiador: “Si ens haguéssim pres la molèstia de llegir les darreres novetats sobre la manipulació del nostre passat a mans dels censors reials en tot el que afecta la descoberta d’Amèrica, ens hauríem adonat que la història no és estàtica, sinó mòbil, mal·leable, camaleònica, interessada. Que es construeix dia a dia, generació rere generació. I que darrere d’aquesta fabricació hi ha unes clares i inexorables intencionalitats polítiques: de classe i nacionals. I ens hauríem adonat que, com que no es podia imprimir cap llibre sense que passés per les mans de la maquinària censora, els textos que ens parlen d’una descoberta catalana d’Amèrica, no els ha pogut afegir ningú, contravenint tota la legalitat impressora llavors vigent i saltant-se tots els controls reials, sinó que vénen a ser les traces que els supervisors no van ser prou diligents a esborrar, en el moment que retocaren els llibres.”

La nova obra de Bilbeny surt tot just després que s’hagi presentat el documental Cristòfor Colom príncep de Catalunya, basat en seu llibre homònim. Ha estat produït per Pilar Montoliu, dirigit per Daniel de la Orden, amb guió de David Grau i música original de Roger Agustí.

“Qui era Cristòfor Colom? Què en sabem de la seva vida i dels seus orígens? La versió més divulgada ens diu que Colom era un llaner genovès, sorgit de les fondàries del misteri, sense carrera política ni militar, ni estudis de dret ni de fiscalitat, que va ser nomenat pels Reis Catòlics, amb l’acceptació de la cort, virrei, almirall, governador i capità general. Però, és concebible que rebés uns títols reservats només als membres de la casa reial?”, asseguren els promotors.

 

COMPARTIR