Jordi Montlló presenta un llibre d’investigació sobre les fires de pessebres a Barcelona

Text: Redacció
510

Cada any, i com anunciant l’arribada de les festes de Nadal, apareixen arreu de Catalunya, i a la ciutat de Barcelona amb una força i presència especials, les fires de Nadal, uns indrets plens de llum i colors on podem adquirir tots aquells objectes i tota aquella materialitat cultural que acompanya la celebració familiar i domèstica del Nadal: pessebres amb tota l’àmplia gamma de figures disponibles, arbres de Nadal, vegetació diversa, decoració nadalenca de tota mena, etc.

La publicació de Montlló presenta un treball d’investigació sobre les fires de pessebres a Barcelona, amb la Fira de Santa Llúcia al capdavant, que combina la perspectiva històrica amb l’aproximació etnogràfica a partir de la qual s’aborden les dinàmiques actuals d’aquest tipus d’activitats. El treball tracta també els orígens de les fires, la seva evolució, com convergeixen diverses fires diferents entre elles i com arriben a segregar-se. El punt central del que parteix la recerca és la Fira de Santa Llúcia de Barcelona. Així, es du a terme una anàlisi de la fira actual, les seves característiques amb els seus protagonistes, així com també els seus els conflictes, inherents a tota celebració que s’assenta en la tradició històrica però que alhora ha d’adaptar-se als requeriments de la modernitat, del mercat i la societat actuals.

La publicació forma part dels resultats d’un treball de recerca que portà per títol ‘Recuperació de la memòria oral de quatre generacions d’artesans i comerciants de la Fira de Santa Llúcia de Barcelona: organització familiar, treball i relacions’. Aquest treball va ser becat l’any 2012 per la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals, del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

 

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí