La biblioteca de la Caixa Laietana crea un sistema innovador per a localitzar els llibres

Text: Redacció
703

Els usuaris de la biblioteca de la Fundació Caixa Laietana, a Mataró, ja poden accedir molt més fàcilment a la cerca de documents gràcies a un sistema analitzat i desenvolupat internament que facilita la seva localització.

Amb aquesta nova proposta, el Centre de Cultura vol acostar el seu fons bibliogràfic consultable a l’usuari d’una manera gràfica i visual, emprant els últims recursos tecnològics disponibles.  S’hi poden realitzar cerques a través dels ordinadors de consulta que hi ha a la biblioteca, permetent als usuaris visualitzar, juntament al registre bibliogràfic, un plànol que senyalitza el lloc exacte on es troba el document sol·licitat.

En paral·lel, s’han retolat les prestatgeries amb números i lletres, codis senzills i visibles, perquè sigui molt fàcil arribar a l’objectiu de la cerca. “Aquest sistema està pensat per a persones a qui no calgui entendre el llenguatge habitual de les biblioteques. D’una manera senzilla adreça al document que es busca, alhora que l’usuari guanya en autonomia”, asseguren des del Centre de Cultura.

Per fer efectiu el sistema, s’ha buscat una estructura fàcil, senzilla i atractiva que situa el lector en el lloc exacte de la seva cerca, d’una manera visual i eficaç. La fitxa compta amb totes les dades del llibre i la portada.

Una biblioteca de referència

La biblioteca de Caixa Laietana disposa de més de 50.000 documents d’accés lliure per als usuaris. Pel que fa a dades del primer semestre de 2012, s’ha comptat amb prop de 47.000 entrades al Centre i més de 1.000 usuaris nous, 8.481 préstecs i 350 consultes OPAC (Online Public Access Catalog o Punt de Consulta), 32.810 sessions informàtiques, 550 escolars de visita i 250 assistents a activitats infantils.

El seu fons bibliogràfic, consultable ja amb el nou sistema a la Fase 1 (planta Palau), disposa d’11.500 llibres consultables i 267 noves localitzacions a les prestatgeries.

En la Fase 2 (planta Pujol), que està molt avançada, s’està treballant amb prop de 25.000 llibres consultables, on hi haurà 800 noves localitzacions.

Un ‘sistema únic’ per acostar  els llibres a l’usuari

El nou mecanisme de cerca s’ha aplicat parcialment i un cop consolidada la primera part s’anirà incorporant a la resta de seccions. En un futur també es podrà fer extensible a la biblioteca que Caixa Laietana té a Argentona.

El sistema és molt útil també per a les persones que fan treballs de recerca o tasques de caràcter multidisciplinar. El projecte es va iniciar fa sis mesos amb l’objectiu d’apropar l’usuari al sistema de gestió bibliotecària. A partir d’aquí s’ha treballat en la senyalització de l’espai, la retolació de les prestatgeries, la identificació dels exemplars mitjançant el codi de barres i el desenvolupament informàtic per fer accessible la informació d’una forma fàcil i entenedora.

Aquesta tasca, forma part de la política d’innovació que està portant a terme el Centre de Cultura, amb la finalitat de donar servei a l’usuari amb la màxima eficiència.

COMPARTIR

1 COMENTARI

Comments are closed.